Deborah Henriksson - Traces  (Waardering Muziekwereld) 9

Deborah Henriksson - Traces

Deborah Henriksson is een in New Jersey geboren zangeres die voor de liefde van haar leven naar het Zweedse Västerås verhuisde. In 2007 debuteerde ze op plaat met de release van het album “Simple Gifts” waarop ze hedendaagse folkliedjes en enkele traditionele Keltische nummers had samengebracht. Die eerste plaat kreeg in 2012 een vervolg met het zeer mooie, van covers en folktraditionals voorziene, album “The Heart’s Cry” dat ik ook van een recensie voor ‘Rootstime’ mocht voorzien.

Twee jaar later is er nu een derde plaat van Deborah Henriksson met het twaalf songs tellende album “Traces” waarvoor ze zelf de poëtische en soms heel persoonlijke liedjesteksten heeft geschreven die ze zingt op muziek die door multi-instrumentalist en cd-producer Mats Nyman werd gecomponeerd. Met de liedjes op deze plaat laat Deborah Henriksson af en toe heel diep in haar hart en in haar eigen gevoelens kijken, maar ook gewone observaties van de wereld rondom haar komen in een paar nummers aan bod. “Trains”, het walsende “Evening Star”, “Snow Falls”, de pianoballad “Only You” en het meer jazzy “Soulscape” zijn dergelijke songs. De albumtiteltrack “Traces”, het door pennywhistle gekenmerkte nummer “Eveline” waarin ze een op de dool geraakte jonge vrouw oproept om terug optimistisch naar de toekomst te kijken en “Fallen Disguise” over het durven tonen van je ware ‘ik’; het zijn allemaal zeer melodieuze en hedendaagse folkliedjes die heel vlot door de luisteraar zullen worden geabsorbeerd.

Deborah Henriksson brengt de songs in deze folkmuziekstijl op even indrukwekkende wijze als haar vrouwelijke collega’s Loreena McKennitt, Eleanor McEvoy, Enya of Moya Brennan, de zangeres van de Ierse folkgroep ‘Clannad’. Ze verdient dan ook zonder meer haar plaatsje te krijgen in dit rijtje van grote hedendaagse folkzangeressen.

Auteur: Valsam

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 6 december 2014

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex