Dave Insley - Just the way that I am   (Waardering Muziekwereld)

Dave Insley - Just the way that I am

Als student speelde de momenteel in Austin wonende Dave Insley in rock- en countrybands. Zijn eerste soloalbum ‘Call Me Lonesome’ zag het licht in 2005. ‘Just The Way That I Am’ is Dave’s vierde album en komt er na ‘West Texas Wine’ dat alweer dateert van 2008. Evaring deed Insley op tijdens de optredens in de dancehalls van Texas en de clubs in Austin. En dat is te horen aan de souplesse waarmee hij zijn songs brengt. Muzikaal laat Insley zich bijstaan door een enorme lijst gastmuzikanten, waaronder gitarist Redd Volkaert, Bobby Snell op pedal steel en vocalist Dale Watson.
Opener de van blazers voorziene uptempo countrysong ‘Drinkin’ Wine And Staring At The Phone’ charmeert onmiddellijk door Insley’s warme baritonstem, die een beetje aan Johnny Cash en Merle Haggard doet denken. Vragen over de toekomst, situaties in het leven die niet het verwachte verloop kenden, de liefde in het algemeen en voor familie in het bijzonder zijn onderwerpen die Insley schitterend weet te verwoorden. Voorbeelden hiervan zijn er bij de vleet. Opvallend mooi is het door de fiddle van Beth Chrisman op smaak gebrachte en in duet met Elizabeth McQueen gezongen ‘Win-Win Situation For Losers’. Aangrijpend is het verhaal verteld vanuit het oogpunt van de moordenaar, die zelf door zijn broer neergeschoten wordt in ‘Arizona Territory 1904’. Datzelfde doet hij nog eens over in ‘Dead And Gone’ waar hij toekijkt naar de reacties van zijn echtgenote en zijn minnares op zijn eigen uitvaart. Een country tearjerker die kan tellen, is ‘Please Believe Me’. Dat alles verpakt Dave in melodieën die het grote publiek probleemloos aanspreken.
‘Just The Way That I Am’ baadt muzikaal in de klassieke country, maar tekstueel trapt Insley niet in de val van de doorsnee countrysong. Ondanks het feit dat hij dezelfde onderwerpen aanboort, verwoordt hij ze op een zelden gehoorde manier. Zonder meer een mooie prestatie!

Auteur: Lambert Smits

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: http://www.keysandchords.com/album-review-blog/dave-insley-just-the-way-that-i-am

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 17 mei 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex