Dans Les Arbres - Phosphorescence  (Waardering Muziekwereld) 5

Dans Les Arbres - Phosphorescence

De formatie Dans Les Arbres bestaat uit drie Noren (Ivar Grydeland, Christian Wallumrod, Ingar Zach) en een Fransman (Xavier Charles).

Wanneer wordt geluid muziek, en muziek geluid? Dans Les Arbres verkent de grenzen tussen deze twee binaire uitersten. Door het vervagen van de grens, ontdekken ze muziek in geluid, en vice versa, die zijn weerslag krijgt in spontane composities die zeer complex zijn. De grote verscheidenheid aan gecomponeerde geluiden herinnert aan het late modernisme van John Cage, maar lijkt tevens onze technologische realiteit te onderstrepen.

Dans Les Arbres heeft een flinke voorgeschiedenis, die terugvoert naar eind vorige eeuw toen het duo Ivar Grydeland en Ingar Zach het muzieklabel Sofia oprichtten. In 2004 voegden Christian Wallumrød en Xavier Charles zich bij de band en in de jaren erop verschenen twee alom geprezen albums. Over de jaren heen speelden de heren op zo’n 120 concerten, keurig verdeeld over vier continenten en de groepsleden maakten ook diverse uitstapjes naar individuele en collectieve projecten.

Nu is hun derde album Phosphorescence uitgebracht op het Hubro-label en het schijfje bevat vier composities: Sciure, Fluorescent, Luminescent en Phosphorescent, waarbij de 2e en 4e track de langere speelduur bekleden. Het is voor mij een eerste kennismaking met hun muziek en het is een zeer zware bevalling geworden. Deze Noorse release behoort in navolging van het binnenkort te bespreken instrumentale album van Cakewalk tot de categorie uiterst moeilijk toegankelijk. Zelfs na diverse luisterbeurten is het mij niet gelukt om een touw vast te knopen aan de muziek van Dans Les Arbres, met dien verstande dat de composities in ieder geval niet zenuwslopend overkomen op de luisteraar. In tegendeel, de muziek kan mijns inziens dienen als uiterst geschikt slaapmiddel. Evenals het trio van Cakewalk zijn de vier musici zeer bekwaam, zo ver reikt mijn gevoel en inlevingsvermogen nog wel, maar tot mijn spijt moet ik vaststellen dat deze muziek niet aan mij is besteed.

Auteur: Fred Pach

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 2 mei 2017

Listen Tracks

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex