Curtis Mayfield - There's no place like America today   (Waardering Muziekwereld) 9

Curtis Mayfield - There's no place like America today

Curtis Mayfield was zanger, songschrijver, sociaal criticus en muzikaal pionier, en één van de meest getalenteerde musici van de 20e eeuw. Zijn soundtrack Superfly maakte hem bekend bij een groot publiek, maar tegen 1975 richtte zwarte muziek zich heel erg naar de disco’s en de meeste nummers predikten het hedonisme. Mayfield reageerde met There’s No Place Like America Today, één van de somberste commentaren over hoe het is zwart te zijn in de VS. De hoes toont een rij Afro-Amerikanen onder een enorm reclamebord waarop een stralend blank gezin is afgebeeld. Deze bewerking van een foto van Margaret Bourke-White uit 1937 laat scherp de kloof zien tussen de Amerikaanse droom en de werkelijkheid.

Net als Marvin Gaye in het monumentale What’s Goin’ On, benoemt Mayfield de dilemma’s die hij ziet zonder aarzeling, maar predikt ook hoop. Billy Jack gaat over een kleine crimineel die wordt vermoord., het gospelachtige When Seasons Change verwoordt de wanhoop die ten grondslag ligt aan zoveel armoede. So In Love is een schitterende lovesong, terwijl Jesus de mogelijkheid van spirituele redding onderzoekt. Blue Monday People is een pleidooi niet alleen van geld te houden en Love To The People bevat een opbeurende boodschap over het liefhebben van je naasten. De plaat was populair bij de Afro-Amerikanen, maar de blanken negeerden hem. Sindsdien is There’s No Place Like America Today alleen maar indringender geworden.

Auteur: Garth Cartwright

1001 Albums, die je gehoord moet hebbenBron: 1001 Albums die je gehoord moet hebben!

Deeplink: http://www.librero.nl/cultuur/1001-albums/978-90-8998-285-8/2046

ISBN:978-90-8998-285-8

Uitgever: Librero b.v. (Nederlandstalige editie); website: www.librero.nl

Over de Auteur:

Carth Cartwright komt uit Nieuw-Zeeland, woont in Londen en is de auteur van Princes Amongst Men: Journeys With Gypsy Musicians. Hij heeft geschreven voor the Guardian, FRoots, Uncut en Songlines.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 4 maart 2017

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex