Cormac O Caoimh - Shiny silvery things  (Waardering Muziekwereld) 8

Cormac O Caoimh - Shiny silvery things

Wat vonden wij het midden van de jaren tachtig een geweldige tijd om muzikaal te beleven! Met volle teugen laafden we ons indertijd aan nieuwe platen van onder meer Morrissey en zín Smiths, Lloyd Cole & The Commotions en Elvis Costello, om zomaar voor de vuist weg enkele van onze muzikale helden uit die periode te noemen. En dan waren er natuurlijk ook nog de opkomende talenten Roddy Frame, Paddy McAloon en Martin Stephenson. Met respectievelijk Aztec Camera, Prefab Sprout en de Daintees bezorgden zij ons menig fijn moment. High Land, Hard Rain, Swoon, Steve McQueen en Boat To Bolivia, het zijn vier albums die voor eeuwig en altijd in ons geheugen gegrift staan.

En precies in die traditie past ook Shiny Silvery Things van de vanuit Cork actieve Cormac O Caoimh. Als hij met Second Hand Clothes dat vierde album van hem op gang trapt, dan lijkt het wel alsof we worden teruggeworpen naar 1984 en het debuut van Paddy McAloon en de zijnen. Er is om te beginnen al een zekere stemgelijkenis tussen de twee, maar er is vooral ook hun gedeelde passie voor tot in de puntjes verzorgde popdeuntjes.

Sommige traag, andere wat vlotter, sommige persoonlijk, andere net niet, sommige fictioneel, andere gebaseerd op de realiteit. Charmant van het eerste tot het laatste. Totaal niet opdringerig en zich paradoxaal genoeg toch ogenblikkelijk tussen de oren nestelend. Hartverwarmend mooi, niet zelden op het delicate af. Luister bijvoorbeeld maar eens naar nummers als het al genoemde Second Hand Clothes, Have You Built Yourself Well, Hey You, Tea In My Teacup, Silence And Sound en andere en tracht daarbij onbewogen te blijven. Het zal je niet meevallen! Bepaald niet.

Mocht O Caoimh deze plaat zoín dertig jaar eerder uitgebracht hebben, dan zouden we zijn naam nu allicht eerbiedig uitspreken in het hoger opgesomde lijstje met top-songwriters. Maar goed, dat is nu eenmaal niet het geval en dus zal hij genoegen moeten nemen met een plaatsje op de plank ergens heel dicht in de buurt van het prille materiaal van de heren McAloon, Frame, Stephenson en co. Een plaatsje waar het bijzonder goed toeven is.

We gaan zeker nog heel veel plezier beleven aan Shiny Silvery Things. Zoveel is nu wel zeker.

Bron: www.ctrlaltcountry.be

Deeplink: http://www.ctrlaltcountry.be/Pagina1.htm#CormacOCaoimh

  

Gepubliceerd op Muziekwereld: 10 juni 2017

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex