CONCERT STEFKA

Locatie PleinTheater Amsterdam / vrijdag 24 maart 2006

Ik was nog niet tevoren in het PleinTheater geweest. Het PleinTheater is een klein, levendig theater in Amsterdam Oost op het Sajetplein in de Oosterparkbuurt voor muziek, theater, eten en drinken. Vanaf metrohalte Wibautstraat is het buurttheater zo’n 10 minuten lopen. Het was leuk weer eens in deze van vroeger voor mij zo vertrouwde omgeving te wandelen, waar ik zo’n 23 jaar heb gewerkt. In 1982 startte een groep bevlogen buurtbewoners een theater met een eetcafé in een leegstaande bedrijfskantine in deze buurt. Zij wilden de samenwerking tussen  de verschillende culturele bevolkingsgroepen bevorderen, de deelname aan cultuur stimuleren en theatrale kunstvormen voor iedereen toegankelijk maken. Van dit buurtinitiatief heeft het PleinTheater zich ontwikkeld  tot een professioneel podium voor kleinschalig theater:  Een plek voor beginnende professionele theatermakers en ambitieuze amateurs op het gebied van toneel, cabaret, muziek en jeugdtheater.

Omstreeks 8 uur was het nog rustig in het PleinTheater, maar weldra stroomde het eetcafé vol. Wat ik vermoedde bleek juist. Het zaaltje vulde zich om half negen en alle 80 stoelen waren bezet. Zo’n 10 minuten later betraden de groepsleden van Stefka het podium. Laat ik hen even voorstellen. Op Spaanse gitaar Gerardo Meny Collette en Pablo Fagundez, op basgitaar Fernando Stern, percussioniste Violeta Winograd en op bandoneon Santiago Cimadevilla. Zij startten met de intro van het eerste nummer Noches Noches, maar waar was Stephanie Ruijsenaars? Welnu, vanachter de coulissen declareerde zij met heldere stem in het Nederlands de strekking van dit openingsnummer en vervolgens trad ook zij in het voetlicht. Het concert was begonnen. Op het programma stonden alle 14 nummers van Del Recuerdo De Amor, het debuutalbum van Stefka. Voor aanvang van ieder nummer legde Stephanie Ruijsenaars met enkele strofen in het Nederlands aan het publiek de strekking uit waarover het liedje handelt. Origineel en heel prettig voor het publiek. Niet een ieder is immers de Spaanse taal even goed machtig. Vanaf het eerste nummer Noches Noches werd mij al snel duidelijk dat Stefka er uitstekend in slaagde het studioalbum ook live op een indrukwekkende wijze neer te zetten. Voor de pauze bracht Stefka 8 nummers, waarvan de helft afkomstig is uit de ‘muzikale koker’ van Stephanie Ruijsenaars en de overige 4 nummers van de drie Zuid-Amerikaanse dichters Pablo Neruda, Frederico Garcia Lorca en Felix Luna.

Na de pauze stonden nog 6 nummers op het programma, waaronder La Noche van de eind 19e eeuw in Madrid geboren dichteres Concha Mendez. Na afloop van het laatste op fantastische wijze gespeelde en gezongen Argentijnse nummer La Comparsa / ‘Que Bonito! volgde een ovationeel applaus van een zeer enthousiast publiek dat pas stopte toen Stefka op het podium terugkeerde voor een geweldige extra toegift. 

Zeer voldaan keerde ik huiswaarts. Van Stefka zullen we zeker nog veel horen in de muziekwereld. Voor verdere informatie over de groep verwijs ik graag naar de website van Stefka http://www.stefkamusic.com.  

Op de website zullen ongetwijfeld hun toekomstige concerten onder de aandacht worden gebracht. Ik kan iedereen dan aanraden een concert van Stefka bij te wonen.

Is je interesse gewekt om Del Recuerdo De Amor  aan te schaffen, dan verwijs ik jullie naar www.toonbankrecords.nl

 

Fred Pach / 25 maart 2006