Cheyenna James - Burn it up  (Waardering Muziekwereld) 8

Cheyenna James - Burn it up

Woah, rillingen alom bij het horen van deze "Cheyenne James" en haar album Burn It Up. Het album werd in de "VS" eind vorig jaar uitgebracht en het zou zonde geweest zijn wanneer dit album Europa niet zou hebben bereikt.

Amper 10 jaar oud bracht deze uit Houston stammende Cheyenne al nummers van Aretha Franklin, Billie Holiday en Etta James. Door haar krachtige soulvolle en gepassioneerde klankkleur kreeg ze in de rhythm 'n blues wereld al vlug de nickname "Lil 'Miss Blue-Eyed Soul" toegewezen. Vijftien jaar later trad Cheyenne op als een solo-act of met andere ongelooflijke Lone Star State-muzikanten in elk country- en clubhuis in Zuidoost-Texas. Texas is misschien groot, maar het is niet groot genoeg om haar vast te houden.

Met Burn It Up debuteert Cheyenne op het internationale podium, presenteert haar songwriting talent op zes originele nummers en haar veelzijdigheid op materiaal van artiesten als Willie Dixon en Van Morrison. Tien overheerlijke blues, soul nummers met zelfs een vleugje outstanding comptorary jazz op What Does It Mean, een pareltje waarbij de credits naar Cheyenne zelf gaan, een nummer met daarop een onwezenlijke straffe Lamar Boulet. Trouwens ook Gypsy Mama, I Did'nt Know, Lay Me Down en Rock zijn van haar hand, net als Roll Your Coal dat ze schreef in samenwerking met Russel Mayes. Een album met zoveel diversiteit in dat het elke blues- en soulliefhebber zal behagen. Onwezelijk "HOT" met als opener de "Stax" floorfiller Grits Ain't Groceries van Titus Turner uit 1955 waar Little Milton in 1968 het nog eens mee overdeed. Het valt al onmiddellijk op waar de vergelijking met een Aretha Franklin vandaan komt. Gypsy Mama is dan weer een uptempo bluesje. Nickolas Ashford, Valerie Simpson, en Josephine Armstead waren dan in 1965 verantwoordelijk voor de megahit Let's Go Get Stoned. Een nummer waarmee zowat de ganse blues en rhythm 'n blues scène een hit mee scoorden. Denk maar aan "Ray Charles" in 1966 en niet te vergeten de in 1969 uitgebrachte versie van "Big Mama Thornton" om maar te zeggen dat Cheyenne met dit nummer de lat heel hoog legt en waar ze dan ook nog wonderwel in slaagt. Van "Van the Man" brengt Cheyenne James ook nog een zinderende cover met Steal My Heart Away. Afsluiten doet ze met You Know You Love Me Baby van Willie Dixon en moest Cheyenne nog twijfelen, de poorten van Europa staan wagenwijd open!!!

Bron: www.rootsville.eu

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 29 september 2019

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

 

Terug naar Hoofdindex