Carole King - Tapestry   (Waardering Muziekwereld) 10

Carole King had zich in het poppantheon van de jaren 60 al bewezen als de helft van een legendarisch Brill Building-songwritersduo (met toenmalig echtgenoot Gerry Goffin). Met dit album maakte ze een indrukwekkende overgang naar een solocarričre.

De hoes is nonchalant huiselijk: King in blauwe spijkerbroek, met een handwerkje in haar hand en haar kat op de voorgrond. De pretentieloze sfeer komt terug in de ruim opgezette productie en arrangementen van het album. Kings onopgesmukte zangpartijen zijn afwisselend scherp en emotioneel (“I Feel The Earth Move’), melancholiek (‘So Far Away’; ‘Home Again’) en speels (‘Smackwater Jack’). Nummers als ‘Will You Still Love Me Tomorrow’ en ‘(You Make Me Feel Like) A Natural Woman, waren al opgeëist door respectievelijk The Shireless en Aretha. Kings’s uitgeklede versies – vooral de eerste, die ze een aandoenlijke triestheid meegeeft – zijn echter waardige herinterpretaties. De pure kwaliteit leverde als snel resultaat op. Het pijnlijk eerlijke nummer ‘It’s Too Late’ kwam in de VS op nummer 1; het album stond vijftien weken bovenaan en wereldwijd werden er ruim vijftien miljoen van verkocht.

Het is in de VS een soort traditie dat studenten eerst kennismaken met Simon en Garfunkel, de intellectuele, vaak melancholieke bespiegelingen schijnen goed aan te slaan bij jonge studenten. Zo zou Tapestry voor hen ook verplichte kost moeten zijn, als voorbeeld van een artiest die zichzelf trouw blijft en tegelijkertijd de luisteraar zich helemaal thuis laat voelen.

Auteur: Yoski Kato

1001 Albums, die je gehoord moet hebbenBron: 1001 Albums die je gehoord moet hebben!

Deeplink: http://www.librero.nl/cultuur/1001-albums/978-90-8998-285-8/2046

ISBN:978-90-8998-285-8

Uitgever: Librero b.v. (Nederlandstalige editie); website: www.librero.nl

Over de Auteur:

Yoshi Kato woont in de Bay Area van San Francisco. Hij schrijft voor de San Jose Mercury News, Contra Costa Times, Metro Silicon Valley en Downbeat en heeft ook geschreven voor Vibe.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 1 december 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex