Bruce Cockburn - Crowing ignates  (Waardering Muziekwereld)

Rachel Harrington - Hush the wild horses

De 74-jarige Canadese folkzanger, rockgitarist en songschrijver Bruce Cockburn kan terugblikken op een veertigjarige muziekcarričre met 24 studioplaten en vijf live-albums. Daarop etaleerde hij zich als songschrijver en als vertolker van allerlei uiteenlopende muziekgenres, gaande van folk via rock en jazz tot pure rock’n’roll. Na even als gitarist in een band te hebben meegespeeld begon hij in 1969 aan zijn sololoopbaan met de release van het debuutalbum Bruce Cockburn in 1970.

De onderwerpen van zijn songs waren lange tijd christelijk geďnspireerd en nadien vertoonde hij ook aandacht voor mensenrechten, voor het klimaat, het milieu, spiritualiteit en het politieke gebeuren, o.a. in zijn grootste Amerikaanse radiohit If I Had A Rocket Launcher uit 1984. In de jaren ’90 producete T-Bone Burnett twee albums van Bruce Cockburn: Nothing But A Burning Light en Dart To The Heart. In 2002 verscheen een ‘Greatest Hits’-album onder de titel Anything Anytime Anywhere: Singles 1979-2002. In 2003 verscheen zijn 21e album You’ve Never Seen Everything waarvoor grote sterren als Emmylou Harris, Jackson Browne en Sam Phillips een muzikale bijdrage hebben afgeleverd.

De kwaliteit van zijn songschrijverswerk wordt duidelijk als we een weliswaar onvolledig overzicht geven van enkele artiesten die liedjes van Bruce Cockburn hebben gecoverd: ‘Barenaked Ladies’, Judy Collins, Anne Murray, Ani DiFranco, Jimmy Buffett, Dan Fogelberg, Tom Rush, Donavon Frankenreiter, ‘The Jerry Garcia Band’ en k.d. lang. Zijn ereplaats in de ‘Canadian Music Hall Of Fame’ in 2001 is dus dubbel en dik verdiend.

Zeven jaar na de release van zijn album Small Source Of Comfort en twee jaar na zijn laatste plaat Bone On Bone komt Bruce Cockburn op de proppen met een nieuwe plaat: Crowing Ignites met daarop elf geheel instrumentale nummers. Het zijn tracks die hij allemaal zelf heeft gecomponeerd en waarop hij net als op het in 2005 verschenen album Speechless enkel op akoestische gitaar meespeelt, samen met enkele bevriende topinstrumentalisten. Producer van het album is Colin Linden waar hij al vele jaren mee heeft samengewerkt en die ook “Bone On Bone” heeft geproducet.

De elf tracks op Crowing Ignites zorgen voor een uurtje relaxerende gitaarmuziek met virtuoos spel van Bruce Cockburn op het zessnarige akoestische instrument. Als voorbeeld voor wat u zoal op deze plaat mag verwachten laten we u via de bijgaande video kennismaken met de track April In Memphis. Andere aan te bevelen werkjes zijn Easter, The Groan, waarop zijn 7-jarige dochter Iona voor handgeklap zorgt, het jazzy Sweetness And Light, het Keltisch geďnspireerde Pibroch The Wind In The Valley en het albumafsluitende epos Bells Of Gethsemane.

Mocht u misschien zelf enige interesse vertonen om het spelen op een akoestische gitaar onder de knie te krijgen, dan mag u zich vooral niet laten ontmoedigen door het zeer professionele en technisch hoogstaande gitaarspel van Bruce Cockburn op deze plaat. Half zo goed is voor een gemotiveerde leerling dan zeker al meer dan goed genoeg.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: https://www.rootstime.be/index.html?https://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2019/SEPT1/CD5

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 27 oktober 2019

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

 

Terug naar Hoofdindex