Bob Rea - Southbound  (Waardering Muziekwereld) 8

Bob Rea - Southbound

Het is alweer een tijd geleden dat deze singer-songwriter van zich liet horen. Bob Rea groeide op op de familieboerderij in Durango, Colorado naast de zorg voor de veestapel zette hij er als teenager al een en ander op papier, woorden die hij in beeldrijke songs verwerkte. Latere bezigheden werkten eveneens inspirerend, veehouder, omzwervingen met een in plaatselijke roadhouses opererende countryband, enkele faillissementen en echtelijke scheidingen tot een bestaan als ontheemde dakloze, ingrijpende gebeurtenissen die niet zelden in het repertoire opduiken.

Uit het leven geplukte verhalen die ruim voldoende inspiratie opleveren om enkele langspelers te vullen zoals Black Highway en Ragged Choir, nog uit het vorige decennium daterende powerfolk. Met zijn wat verweerde bariton brengt Rea countryneske folk, de dobro die je in Southbound hoort is afkomstig van Mike Daly de zoon van Steve die de productie verzorgt. Soldier On gaat over de dunne lijn tussen goed en kwaad en drijft op fingerpicking van co-auteur Steve, de banjo en mandoline zijn nooit ver weg. Het met een full band aangebrachte The Highway Never Cries refereert sterk aan de jonge Dylan, die de net de elektriciteit ontdekte, terwijl niet allen de thematiek van een donker, dreigend The Law herinneringen aan een rebelse Steve Earle oproept. Een niet van cynisme gespeend Screw Cinnati lonkt onbeschaamd naar John Prine. Het is overigens één van de twee fijne songs waarbij Kate Graves betrokken was. De andere is Vietnam, dat een ingrijpende en bedreigende periode beschrijft voor een jongeman van achttien die door een letterlijke speling van het lot niet zonder angst overleeft. Terwijl talloze generatiegenoten en vrienden op het zogenaamde ‘veld van eer’ achterblijven in een krankzinnige oorlog. “He was brave, I Stayed”.

Rea heeft meestal genoeg aan enkele woorden om zijn levenservaringen met de nodige zin voor zelfrelativering te uiten in eenvoudige, prachtig geïnstrumenteerde songs. Een talent dat uitsluitend voor de ‘fine fleur’ is voorbehouden. Met Southbound verwerft Bob Rea moeiteloos het lidmaatschap van dit selecte clubje, een singer-songwriter die ook een plaats in uw hart verdient.

Auteur: Cis van Looy

Bron: www.writteninmusic.com

Deeplink: http://www.writteninmusic.com/roots/bob-rea-southbound/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 18 september 2018

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex