Bob Dylan - The freewheelin' Bob Dylan  (Waardering Muziekwereld)

Bob Dylan - The freewheelin' Bob Dylan

Folkmuziek speelde een hoofdrol in de Amerikaanse popcultuur in de jaren 50 en 60, maar niemand gaf de spanningen van de tijdsgeest zo goed weer als Bob Dylan. Vooral The Freewheelin’ Bob Dylan’ vestigde zijn reputatie als singer-songwriter met bijna perfecte vaardigheden en een poëtisch oog voor detail, vertelkunst en humor.

Het album onderstreept Dylans roep om maatschappelijke veranderingen. Op de hoes loopt Dylan met zijn toenmalige vriendin Suze Rotolo door Greenwich Village, waar hij doorbrak als folkzanger. Drie nummers, ‘Blowin In The Wind’, ‘A Hard Rains’s A-Gonna Fall’ en ‘Masters Of War’ getuigen van het verlangen van een generatie naar verandering. Het zijn Dylans meest tijdloze nummers, die door artiesten in allerlei genres, waaronder rap, country en reggae, gecoverd zijn.

Net als in de rest van zijn carrière gaat Dylan op dit album elke categorisatie uit de weg. Op nummers als ‘Don’t Think Twice, It’s Alright’ en het sublieme ‘Girl From The North Country’ speelt hij met liefdesballades, surrealisme en zelfs komedie. Zeker in dit opzicht is ‘The Freewheelin’….veel verschuldigd aan de inspiratiebron, het werk van Woodie Guthrie. Ook deze nummers kiezen de kant van het weerloze volk in plaats van de Amerikaanse middenklasse. Als zodanig is het album ook een manifest.

Dylan beklaagde zich over zijn opgedrongen status als spreekbuis van zijn generatie, maar ‘The Freewheelin’…. was een zeldzame, goed getimede oproep aan zijn vaderland.

Auteur: Burhan Wazir

1001 Albums, die je gehoord moet hebbenBron: 1001 Albums die je gehoord moet hebben!

Deeplink: http://www.librero.nl/cultuur/1001-albums/978-90-8998-285-8/2046

ISBN:978-90-8998-285-8

Uitgever: Librero b.v. (Nederlandstalige editie); website: www.librero.nl

Over de Auteur:

Burhan Wazir is plaatsvervangend redacteur van The Times in Engeland. Als journalist heeft hij over allerlei onderwerpen geschreven, zoals binnenlands nieuws, buitenlandse zaken en muziek. Hij heeft ook oorlogen verslagen, zoals de Tweede Golfoorlog.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 7 februari 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex