Nathan Bell

 

 

Nathan Bell (57) kan zich meten met de grote singer-songwriters uit het zuiden van de VS. Zijn teksten en zijn stem doen denken aan collega’s als Guy Clark en John Prine. Americana van het hoogste kaliber, melancholieke zang begeleid door gitaar en mandoline.
Bell is alles behalve de doorsnee Amerikaanse singer-songwriter. Hij begon zijn carričre in de jaren zeventig, vormde jarenlang een duo met zijn toenmalige vrouw Susan Shore, verhuisde vervolgens naar Nashville, maar stopte in 1993 abrupt. Hij stichtte een nieuw gezin en had een rustige kantoorbaan in Chattanooga, Tennessee. Tot een telefoontje van zijn oude vriend Don Henry hem in 2008 terugbracht bij zijn eerste liefde: de muziek.

Volgens Bell is zijn burgerlijke fase van groot belang geweest om een betere songwriter te worden. “Vijftien jaar een gewone baan hebben, zestig uur per week, en daar gelukkig mee te zijn, is iets heel anders dan leven als een sappelende artiest die voortdurend boos is op de wereld. Na die tijd waardeerde ik dingen die ik daarvoor totaal niet begreep.”

Traitorland, de titelsong van zijn tweede langspeler sinds Nathan Bell na een jarenlange stilte de gitaar terug uit de koffer opdiepte, is in de ondertitel verwerkt en dat is geen toeval. Na het sterke werkstuk I Don’t  Do This For Love werkte de troubadour uit Tennessee al aan een opvolger. De verkiezing van een uiterst onvoorspelbare en onbetrouwbare malloot als Trump was een slag in het gezicht van talloze Amerikanen en noodzaakte Bell om zijn plannen te wijzigen. Uit zijn diep ongenoegen borrelde een onverzettelijke strijdvaardigheid op om de recente gebeurtenissen in zijn land aan de kaak te stellen.

In nauwelijks 48 uur nam hij enkele nieuwe songs op, levensechte verhalen van eenvoudige, vaak goedmenende, lui die zich verblind door angst en machteloosheid door hatelijke politieke praktijken laten meeslepen in een hopeloos verscheurde natie.

 

Recensie Love > Fear (48 hours in traitorland): http://www.muziekwereld.com/nathan_bell.1.htm

Website: https://www.nathanbellmusic.com/

 

terug naar Muzieknieuws