Biografie - Lana Del Rey

 

 

Lana Del Rey, artiestennaam van Elizabeth Woolridge Grant (Lake Placid, New York), 21 juni 1985), is een Amerikaanse singer-songwriter en model. Haar muziek is vooral gekend voor de melancholische stijl en de vele verwijzingen naar de jaren vijftig en zestig.

Haar artiestennaam zou afkomstig zijn van de Hollywood-actrice Lana Turner en van een model Ford-auto, de Del Rey. Echter, in het tijdschrift Humo van 27 januari 2012 zegt ze dat ze de namen Lana en Del Rey gewoon prachtig vond klinken, maar dat de namen niets met de actrice en het automerk te maken hebben. May Jailer en Lizzy Grant zijn ook artiestennamen die Lana Del Rey had. Voordat ze de naam Lana Del Rey koos, zong ze al onder deze namen.

Lana Del Rey bracht haar debuutsingle uit op YouTube onder de titel: Video Games, die binnen een maand een miljoen hits had en eind 2016 al ruim 136 miljoen keer bekeken is.[Een boeking in oktober 2011 voor een show in Londen was binnen een half uur uitverkocht.

Born to Die verscheen als reguliere uitgave welke 12 tracks bevat, luxe-uitgave met drie extra bonusnummers en op vinyl als dubbel-lp. Op 12 november 2012 verscheen het tweede album, Born to Die - The Paradise Edition. Het album is een tweedelige heruitgave van haar vorige album Born to Die; het eerste deel bestaat uit haar debuutalbum Born to Die, het tweede deel Paradise bevat 9 nieuwe nummers. Naast Paradise kondigde Del Rey aan dat ze een korte film zou uitbrengen die de titel Tropico zou dragen. De film werd opgenomen in juni 2013 en werd geregisseerd door Anthony Mandler. Op 22 november 2013 verscheen de eerste trailer. De première vond plaats op 4 december 2013 in het Cinerama Dome in Hollywood. Voor aanvang maakte Del Rey aan het publiek bekend dat haar nieuwe album Ultraviolence zou heten. Later verscheen er op iTunes een ep getiteld Tropico. De ep bevatte de nummers Body Electric, Gods & Monsters en Bel Air.

Op 23 januari 2014 werd bekendgemaakt dat Del Rey het nummer Once Upon A Dream zou coveren voor de film Maleficent. De single werd uitgebracht op 26 januari. Op 14 april 2014 bracht zij West Coast uit, de eerste single uit van haar nieuwe album Ultraviolence. Del Rey bracht op 23 mei drie nummers op het huwelijk van Kim Kardashian en Kanye West in het paleis van Versailles. Kanye speelde al eerder het nummer Young & Beautiful tijdens het huwelijksaanzoek. Shades Of Cool, de tweede single, kwam uit op 26 mei 2014. De derde single Ultraviolence kwam er op 4 juni.

Op 8 juni verscheen de vierde single, Brooklyn Baby. Het album zelf kwam uit op 13 juni 2014 en stond op nummer 1 in 12 landen. Van het album werden in de eerste week wereldwijd 880.000 exemplaren verkocht.

In december 2014 vertelde Del Rey in een interview dat ze werkte aan een nieuw album. In januari 2015 werd het eerste liedje van het album bekendgemaakt: Music To Watch Boys To en die maand nog nam ze Life Is Beautiful op, gemaakt voor The Age of Adaline, een film met Blake Lively . In juni 2015 bevestigde ze in een interview met Billboard dat het nieuwe album Honeymoon zal heten. Het album verscheen uiteindelijk op 18 september 2015. Honeymoon werd heel positief ontvangen, sommigen noemen het zelfs een tijdloos album. Het album verscheen als de gewone cd-uitgave, op vinyl (de gewone vinyl, Limited Edition Red Vinyl en een Urban Outfitters Limited Edition Vinyl) en in een speciale box set met extra albumfotografie.

Haar vierde studioalbum bracht drie nieuwe singles met zich mee: High By The Beach, Music To Watch Boys To en Freak.

In oktober 2015 liet Del Rey weten dat ze al mogelijke plannen had voor een volgend album. In februari 2017 kwam de eerste single Love uit, evenals de gelijknamige videoclip. Op 29 maart 2017 werd de albumtrailer voor haar nieuwe album Lust for Life op YouTube gepubliceerd. De album cover maakte Del Rey bekend via social media op 11 april. De titeltrack van het album, dat Del Rey samen met The Weeknd heeft gemaakt, werd op 19 april 2017 uitgebracht.

 

Recensie Lust For Life: http://www.muziekwereld.com/lana_del_rey.4.htm

Website: http://lanadelrey.com/

  

 

terug naar Index