Biografie - Karsu

 

 

Karsu DŲnmez is een zangeres uit Amsterdam met Turkse roots. Haar popjazzrepertoire wordt in recensies vaak vergeleken met Norah Jones.

1990 - 2006  

Karsu (19 april 1990) is vernoemd naar het Turkse geboortedorp van haar vader. Thuis in Osdorp speelt ze vanaf haar jeugd klassieke pianostukken van componisten als Chopin, Mozart, Bach en Beethoven, aangevuld met jazz en traditionele Turkse liedjes. Ze schrijft haar eigen Engelstalige songmateriaal en treedt vanaf haar veertiende regelmatig op in het Turkse restaurant Kilim van haar vader aan de Ceintuurbaan in Amsterdam. Karsu's moeder is haar manager.

2007 - 2010

The Netherlands American Community Trust nodigt Karsu in 2007 uit voor een eerste optreden in Carnegie Hall, New York. Het optreden levert haar aandacht op in onder meer de populaire televisieprogramma's De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman en optredens in Nederland, IndonesiŽ, Duitsland, BelgiŽ, Suriname en Groot-BrittanniŽ. De zangeres behaalt haar HAVO-diploma op het Calandlyceum en volgt een jazzopleiding aan de DJAM, een particulier opleidingsinstituut in Amsterdam voor Jazz en Lichte Muziek. In het kader van 400 jaar New York Amsterdam treedt ze in 2009 een tweede keer op in Carnegie Hall. Het optreden met band op 26 februari 2010, tijdens het festival Turkey Now! in Muziekgebouw aan 't IJ, verschijnt op de cd Live Aan 't IJ. De zangeres staat in juli op North Sea Jazz met Yuri Honing als speciale gast en sluit 2010 af met een optreden in Paradiso.

Yuri Honing

2011 - 2013

Tijdens haar eerste officiŽle tournee in 2011-2012 staat Karsu onder meer in een uitverkocht Concertgebouw. Ze treedt ook op in het geboorteland van haar ouders en is te gast in het populaire Turkse televisieprogramma Seffaf Oda van presentator Guneri Givaoglu. Karsu wordt drie jaar lang gevolgd door filmmaakster Mercedes Stalenhoef, onder meer bij het tweede optreden in Carnegie Hall, bij een auditie voor het Conservatorium van Amsterdam en besprekingen met het label Sony. De documentaire Karsu: I Hide A Secret is in november 2012 voor het eerst te zien tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam en draait een paar maanden later in de Nederlandse filmhuizen. Op het eerste studioalbum Confession, geproduceerd door het Rotterdamse duo Nelson & Djosa, wisselt Karsu Engelstalige pop en jazz af met eigentijdse bewerkingen van Turkse volksliedjes. Met het programma Van New York Tot Istanbul gaat ze op tournee langs de Nederlandse theaters.

2014

18 januari opent Karsu een bijzondere hotelkamer in het Amsterdamse Lloydhotel. Deze kamer is gewijd aan de campage Music Above Fighting van vredesorganisatie MasterPeace waar de zangeres ambassadrice voor is.

2016

Voor haar album 'Colors' krijgt DŲnmez de Edison Jazzism Publieksprijs.

 

Recensie Colors op Muziekwereld: http://www.muziekwereld.com/karsu.1.htm

Website: http://www.karsu.nl/

 

 

 

terug naar Index