Biografie - Inge van Calkar

      Biografie Inge van Calkar, artiest van de maand november 2018 op Muziekwereld

 

Inge van Calkar wordt geboren op 8 augustus 1984 in Bunschoten, Utrecht. Op haar dertiende krijgt ze een Spaanse gitaar van haar zus. Daarmee wordt bij haar de interesse voor muziek gewekt. “Ik was zo dol op mijn gitaar dat ik er op elk vrij moment op wilde spelen. Mijn moeder was daar op den duur wel zo klaar mee, dat ze me verbood om in de huiskamer te spelen.”

Eerste band
Op vijftienjarige leeftijd richt Inge haar eerste bandje op dat de naam Ysis draagt. Dit doet ze samen met een vriendin, Sanne Hans (ook bekend als Miss Montreal). Wanneer celliste Ilse Geritssen hen hoort spelen, stelt ze voor om samen muziek te maken. Ysis speelt een mengeling van folk- en popmuziek met klassieke invloeden. Muzikaal gezien laat de band zich beďnvloeden door artiesten als Heather Nova, Radiohead en Tori Amos.
Nadat de band de eerste prijs wint tijdens de Stimerol Stagemasters 2003 brengt Ysis een EP uit met vier nummers. Deze wordt goed ontvangen en Ysis speelt in voorprogramma’s van onder meer Racoon en Intwine (2005). In de loop van de tijd vindt er een bandwisseling plaats, omdat de leden niet meer op een lijn zitten betreffende de muzikale richting die ze de band op willen laten gaan: Ilse vertrekt en wordt vervangen door cellist Ilsje Merk.

Uit elkaar
Op 5 mei 2006 speelt Ysis op het Bevrijdingsfestival in Zwolle, één van de hoogtepunten in de carričre van Inge. In hetzelfde jaar komt ook de single Rose uit. Twee jaar later houdt de groep op te bestaan; gebrek aan motivatie en de verhuizing van Sanne en Inge naar respectievelijk Enschede en Groningen liggen aan de beslissing ten grondslag. Het is om praktische redenen niet meer haalbaar voor Ysis om bij elkaar te blijven.

Studeren in Groningen
Als Inge in 2008 haar vwo-diploma behaalt, besluit de zangeres psychologie te gaan studeren in Stad. De muziek blijft ook aantrekkingskracht op haar houden en ze is niet zeker over de keuze van haar studie. Ze twijfelt of ze niet voor muziek had moeten kiezen. “Ik heb daar tijdens mijn opleiding vaak spijt van gehad en heb in het derde jaar nog een stoomcursus voor het conservatorium gedaan, maar het was me snel duidelijk dat mijn theoretische kennis van muziek echt te slecht was.” De zangeres behaalt uiteindelijk wel haar diploma Psychologie.

ZaZa
Op muziekgebied heeft Inge intussen de band ZaZa via een advertentie op MySpace opgericht. Ze wordt in ZaZa bijgestaan door drie jongens: basgitarist Michael Nieuwenweg, drummer Dennis Elderman en gitarist Allard Gosens. De band brengt een EP uit met de titel What are you waiting for?  Er komen ook twee singles uit: Where do we go en Something with your brain die beide airplay krijgen. Met ZaZa staat Inge in 2009 op Eurosonic-Noorderslag, wordt ze 3FM Serious Talent en beleeft ze een tweede hoogtepunt in haar carričre: een optreden bij De Wereld Draait Door in 2010. Echter, in hetzelfde jaar stopt ZaZa.

Show must go on
De activiteiten van Inge in de muziek gaan ook na het stoppen van ZaZa door. Van 2011 tot heden is ze actief binnen twee acts: met Frank Fiedler op de contrabas en zijzelf als gitarist en zanger spelen ze onder hun eigen namen Inge van Calkar & Frank Fiedler. Daarnaast treedt de zangeres solo op. Ze wordt daarin wel bijgestaan door oude bekende Ilsje Merk op de cello, drummer Rutger Hoorn en Dick Schreuders op de contrabas.
De zangeres heeft sinds 2011 ook een platencontract op zak; ze staat onder contract bij B2music, dezelfde platenmaatschappij die ook Acda en de Munnik onder contract heeft. Bovendien brengt Inge een videoclip uit van haar single Holding on to you en in november 2012 komt de single Leave this town uit.

 

Debuutalbum 
Op 24 januari 2014 vindt de cd presentatie van Inge van Calkar plaats in Vera. Haar debuutalbum draagt de titel Inge van Calkar en komt in samenwerking met producer Reyn Ouwehand tot stand. De muziek is een mix van pop en folk en is beďnvloed door artiesten zoals KT Tunstall en Sheryl Crow. Amazing is de eerste single afkomstig van dit album en wordt in januari 2014 uitgebracht. Recensenten van onder meer 3voor12 en Oor Magazine ontvangen het album positief.

 

Live
Inge treedt veel op. In maart 2012 is ze te gast bij Giel Beelen’s NachteGiel en op 5 mei 2012 staat ze op het Bevrijdingsfestival in Groningen. De optredens beperken zich niet tot Nederland: “Ik heb in 2011 en 2012 een tour van drie weken gedaan in Duitsland. Dat waren 30 optredens in 21 dagen. Naar aanleiding daarvan word ik regelmatig in Duitsland geboekt en speel ik zo´n twee keer in de maand in Duitsland.” Op 17 januari 2014 treedt de zangeres op in de Buckshot tijdens Grunnsonic. Bovendien staat ze in het voorprogramma van Van Dik Hout in Utrecht in 2015 en speelt ze op Grunnsonic in Groningen op 14 januari 2016. Haar live band bestaat uit bassist en gitarist Frank Fiedler, gitarist Christof Bauwens, toetsenist Jeroen de Jong en drummer Marcel Wolthof.

Hoewel Inge van Calkar trots is op wat ze heeft bereikt, heeft ze nog wel iets te wensen over: “Ik zou graag regelmatig op de radio te horen willen zijn en meer willen optreden in het buitenland.”

 

Nieuw album

Op 28 september 2018 verschijnt het tweede soloalbum van Inge met de toepasselijke titel ‘Reset’. Toepasselijk vanwege de flink omgebogen sound. Niet meer akoestisch, zoals we al die jaren gewend waren maar een steviger indierock-getint album met 9 tracks.

Lees hier de recensie: http://www.muziekwereld.com/inge_van_calkar.htm

 

Website: http://www.ingevancalkar.nl/

 

 

terug naar Index