Daisy Correia


 

Een kind van twee culturen:
Fadozangeres 
Daisy Correia (Amsterdam, 1986) is met een Portugese moeder en Nederlandse vader van huis uit tweetalig. Daisy raakte na een korte periode als popzangeres reeds op jonge leeftijd bevangen door de fado, de bekendste muziek van Portugal, die ze haar eigen geluid meegeeft.

Talent tussen groten in Nederland en Portugal
Op haar dertiende staat Daisy al op de planken. Eerst brengt ze ballads, later zingt ze pop/soft-rock. Op zeer jonge leeftijd neemt ze deel aan grote festivals, waar ze opvalt tussen gevestigde namen als Bløf en Trijntje Oosterhuis. Na het ontdekken van de fado is Daisy onder andere in de Nederlandse theaters te bewonderen met haar programma’s.

Regelmatig is Daisy in Portugal op televisie te zien, in talkshows en als zangeres. Hoogtepunt is een live optreden in Dia dos Avós in het Pavilhão Atlântico te Lissabon, waar ze voor twaalfduizend aanwezigen zingt. Daarnaast schittert ze op televisie naast andere fadistas als Ana Moura en Mafalda Arnauth in Genève, Montreux, Luxemburg, Porto, Lissabon, Parijs en Keulen.

Albums:
2005:
It aint’t easy: Daisy’s eerste popalbum met covers en eigen repertoire. Ze werd tweede op de concours bij SKY Radio met het nummer Wednesdaymorning.
2006-2007: EP Monday Blue met nieuw repertoire als basis voor CD. Met het nummer Monday Blue werd ze door Radio 3 FM getipt waar ze Serious talent was.
2008: Daisy voelt dat het tijd is de pop-rock achter zich te laten en besluit dat de fado haar wereld wordt.
2009: Daisy neemt haar fado debuutalbum in Portugal op: Este meu fado (Dit is mijn fado). Ze werkt samen met grote namen uit Portugal zoals Tiago Machado, José Luis Gordo en Mário Rainho.
2013: Fado do Norte (Fado uit het Noorden). Daisy kon hiervoor rekenen op medewerking met groten uit de fadowereld  onder wie Mafalda Arnauth, Amélia Muge uit Portugal en in Nederland op Fernando Lameirinhas en Stef Bos. Met de laatste nam ze een duet op.
2016: Uma casa Portuguesa (hommage aan Amália Rodrigues). N.a.v. dit theaterprogramma stimuleerden Daisy’s fans haar om de muziek van dit programma op te nemen. Dat gebeurde live in het bijzijn van vele fans.

Theater en de fado:
Fado Blue
(2008/2009): Fernando Lameirinhas nodigde Daisy uit voor dit tournee waar zij naast jazz zangeres Deborah J. Carter te gast was.
Saudade do Futuro (2009-2010): Fernando nodigde haar weer uit maar nu met als gaste de Kaapverdiaanse zangeres Dina Medina.

Daarna was het tijd om op eigen benen te staan.
Este meu fado 
( 2010-2011): haar eerste eigen theaterprogramma en tevens om het publiek kennis te laten maken met haar eigen fado.
Minha viagem pelo fado (2011-2012): Daisy maakte hiervoor een reis langs diverse delen van Portugal op zoek naar de fado en traditionele volksmuziek.
Daisy Correia canta José Afonso (2012-2013): De Bob Dylan, “José Afonso”, van

Portugal inspireerde haar om een tournee te brengen over de lange weg naar vrijheid na 64 jaar dictatuur.
Meu abraço (2013-2015): Daisy omarmde hierin andere muziekstijlen in haar fado.
Caminho 2013-2015: Fernando Lameirinhas vierde zijn vijftigjarige jubileumtour met een programma waar Daisy voor gevraagd werd.
Uma casa Portugesa 2015- 2017: hommage aan Amália Rodrigues. Een nog nooit eerder verteld verhaal over het leven van de fadokoningin Amália Rodrigues.

Zangpedagoge:
2002
: Daisy werd als 16-jarige aangenomen op de AVLM (Academie voor de lichte muziek/opgericht door John de Mol senior) aangenomen. Daar leerde ze hoe het is om als artiest op het podium te staan.
2013: Daisy studeert als zangpedagoge af aan het conservatorium.
Ze heeft haar eigen zangstudio “
Cantus” in Alkmaar en doceert daarnaast op de muziekschool in Schagen.
Daisy geeft diverse workshops o.a. fado, maar ook wereldmuziek op scholen en begeleidt scholen in diverse muzikale projecten.

 

Recensie Uma Casa Portuguesa op Muziekwereld: http://www.muziekwereld.com/daisy_correia.htm

 

terug naar Hoofdindex