Zucchero

Adelmo Fornaciari wordt geboren in het Italiaanse Roncocesi op 25 september 1955. Later verhuist hij naar Forte dei Marmi in Tuscane waar hij, tussen 1970 & 1978 verschillende R&B bands opricht, zoals: Le Nuove Luci, Sugar & Daniel en Sugar & Candies. In die tijd wordt hij ook bekend als Zucchero, een bijnaam die ťťn van zijn leraren hem ooit gaf.  In 1981 wint hij de eerste prijs op het Castrocaro Festival met Una Notte Che Vola Via. In 1983 neemt Zucchero zijn eerste studio album op, getiteld Un Po di Zucchero. Hij reist naar San Francisco waar hij Corrado Rustici opzoekt die hem op zijn beurt introduceert bij Randy Jackson. In 1985 keert hij in ItaliŽ terug met een nieuwe band met daarin Randy Jackson op bas, Corrado Rustici op gitaar, Walter Afanatieff op keyboards en Giorjo Francis Perry op drums. Met de release van Zucchero & The Randy Jackson Band doet hij mee aan het San Remo Festival waar hij het nummer Donne zingt. Het album dat volgt, Rispetto komt op 1 binnen in de Italiaanse albumcharts. Triomfantelijk doet Zucchero het jaar daarop weer mee op het San Remo festival, dit keer met Canzone Triste. In 1987 neemt Zucchero het album Blues op met Corrado Rustici en David Sancious, bijgestaan door Clarence Clemmons en the Memphis Horns. Het resultaat is er naar: in ItaliŽ gaan meer dan 1.3 miljoen exemplaren over de toonbank. Nog nooit is er van een debuut rockalbum zo veel verkocht. Zucchero gaat vervolgens op tour met niemand minder dan Joe Cocker & Miles Davis. In 1988 schrijft hij de muziek voor de film Snack Bar Budapest van regisseur Tinto Brass. In datzelfde jaar neemt Zucchero ook samen met Miles Davis een nieuwe versie op van Dune Mosse.

1989: Zuccheros vijfde studio album, "Oro Incenso e Birra" wordt uitgebracht. Op deze plaat werken dezelfde muzikanten mee als op "Blues", gecompleteerd door Eric Clapton. Met name zijn gitaarsolo op Wonderful World maakt dit nummer zo uniek. In ItaliŽ worden van dit album meer dan 1.7 miljoen exemplaren verkocht en hiermee verbreekt Zucchero zijn eigen record dat hij met Blues had gezet.

1990: Oro Incenso e Birra wordt ook in Engeland uitgebracht en om het te promoten tourt Zucchero samen met Eric Clapton door Europa. Hij is ook de eerste rock artiest die optreedt in het Kremlin in Moskou. Tijdens dit optreden dat over de hele wereld wordt uitgezonden zingt hij samen met Randy Crawford het nummer "Imagine" en doet hij met Toni Childs Many Rivers to Cross.

In 1991 neemt Zucchero Senza Una Donna (Without a Woman) op met Paul Young. Deze single bereikt in bijna heel Europa en in Amerika de hoogste regionen van de hitlijsten. De opvolger Diamante wordt eveneens een enorme hit. In dit zelfde jaar vinden we Zucchero terug op het Sting album The Soul Cages. Hij heeft namelijk de lyrics geschreven voor de Italiaanse versie van Mad about you(Muoio per te) en verzorgt ook de vocalen op de plaat. Ook nodigt Brian May in 1991 Zucchero uit om met hem en de overige leden van Queen op te treden tijdens het Freddie Mercury Tributein het Wembley Stadion in Londen. Iets waar hij uiteraard ja op zegt en tijdens het concert zingt Zucchero Las Palabras de Amor.

In oktober 1992 komt het zesde studio album uit, getiteld Miserere. De cd verschijnt in zowel een Engelse als een Italiaanse versie. De titel track is een duet met Luciano Pavarotti. Op de Engelse versie van het album verzorgt Bono de zang. Dit jaar ook bedenken Zucchero & Luciano Pavarotti samen het concept van het Pavarotti & Friends benefiet gala. Deze show, die over de hele wereld live wordt uigezonden, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement.

In januari 1993 is het album Miserere in ItaliŽ meerdere keren platina en Zucchero krijgt de award voor This Year's Most Successful Italian Singer tijdens de World Music Awards.

In 1994 komt Diamante uit, een Zuid-Amerikaanse versie van Zucchero's grootste hits met vertalingen van Fito Paez. In die zomer is Zucchero de enige Europese artiest die optreedt op het tweede Woodstock festival.

Spirito di Vino wordt wereldwijd uitgebracht op 27 mei 1995. Het concept van dit album komt voort uit Zucchero's verlangen om deel uit te maken van de beroemde muziek scene van New Orleans, waar het album dus wordt opgenomen. En hoewel hij zelf Italiaans is, weet Zucchero toch het geluid en de sfeer van de Mississippi Delta terug te laten komen op de plaat.

Tijdens zijn Europese tournee in 1996 stopt Zucchero even in Monte Carlo om zijn award voor World's Best Selling Italian Artist of the Year 1995 op te halen op de World Music Awards. In juli van dit zelfde jaar wordt Spirito di Vino onderscheiden met de IFPI's Million Seller Award en later die maand staat Zucchero op het Jazzfestival van Montreaux waar hij met Little Richard optreedt. Hij speelt in 1996 ook met Buddy Guy op het benefiet concert voor Liberia dat in Milaan in het San Siro Stadion wordt gehouden. Het greatest hits album Best of Zucchero komt in november van dat jaar uit. Een album dat met nummers als Il Volo en Senza Una Donna overal hoog in de Europese albumlijsten prijkt. Inmiddels zijn er van deze Best of meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht.

De tournee van 1997 begint in New York in de beroemde Carnegie Hall waar Zucchero optreedt tijdens een benefietshow voor de Rainforest Foundation samen met artiesten als Sting, Elton John en Stevie Wonder. Het Best of album wordt met Kerstmis opnieuw uitgebracht met als extra track Va Pensiero een beroemd klassiek stuk uit Giuseppe Verdi's Nabucco. De originele tekst wordt aangepast door Zucchero zelf die van het nummer een soort slaapliedje maakt. Zijn doel is om kinderen bewust te maken van het kappen van het regenwoud in het Amazone gebied.

1998: Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Grammy Awards in New York zingt Zucchero op uitnodiging van Pavarotti Va Pensiero. Later dit jaar wordt hij ook uitgenodigd door Roman Polanski and Gerard Depardieu om op het Cinemus International Festival in Gstaad met Vangelis op te treden. In oktober komt het album Bluesugar uit, wederom in een Engelse en een Italiaanse versie en op de titel track Blue worden de lyrics verzorgd door Bono.

In februari 1999 gaat de Bluesugar World Tour in ItaliŽ van start en treedt Zuccheroo op tijdens het Pavarotti Charity Gala in Modena waar hij met B.B.King speelt. Verder verzorgt hij een gastoptreden tijdens een concert van The Rolling Stones in Oostenrijk en verschijnt hij met Michael Jackson op een Rode Kruis benefiet show in Munchen. Later dit jaar wordt Zucchero door Bono uitgenodigd om op het New York Net Aid Charity concert te komen spelen. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, verschijnt in November Tom Jones' album Reload waarop hij met Zucchero het duet She Drives Me Crazy zingt.

Het jaar 2000 brengt Zucchero wederom op het Pavarotti International Charity Gala en in het kader van de millennium vieringen treedt hij met de Scorpions en het Berlin Philharmonic Orchestra op in Hannover. In Parijs doet hij samen met collega artiesten als Johnny Hallyday, Peter Gabriel and Youssou N'Dour mee aan een album project getiteld Solidays L'Album, om geld in te zamelen voor de AIDS slachtoffers in Afrika.

2001 begint voor Zucchero in de Napa Valley in CaliforniŽ waar hij met Corrado Rustici en DJ John OBrien aan de backing tracks van een nieuw album werkt. Kort daarop bevindt hij zich in de Plant Studios in Sausalito waar de daadwerkelijke opnames plaatsvinden met Polo Jones op basgitaar en Zach Alford op drums. Eťn van de hoogtepunten is uiteraard het optreden van de legendarische bluesman John Lee Hooker, dat later tragisch genoeg een van zijn laatste sessies blijkt te zijn. Weer terug in ItaliŽ worden de opnames in de Umbi Studios in Rovigo afgemaakt. Daarna wordt in Peter Gabriel's Real World studios in Engeland het album gemixt met U2's mix engineer Richard Rainey. Uiteindelijk wordt het geheel gemasterd in de Metropolis studios in London. Shake is een feit.

Zucchero zelf over zijn nieuwe cd Shake: "Voor dit album ben ik op z'n minst acht maanden van de buitenwereld afgesloten geweest. Afgesloten van de wereld betekent volledig opgeslokt door het album en niets anders. Het is een mooie ervaring: helemaal teruggetrokken in jezelf kijken wat er nog te geven valt na twaalf, dertien albums. Ik heb twee maanden lang echt geleden voordat ik wist welke kant ik op wilde. Ik ben altijd aan het ruzieŽn met mezelf. Lastig, maar het geeft me ook de 'drive' om te schrijven. Dan voel ik de noodzaak om te communiceren door middel van muziek en woorden en op het podium te klimmen om op te treden. Eigenlijk zou ik liever de drummer zijn dan de frontman. De drummer zit achteraan, ziet alles,hoort alles, maar heeft niet de stress en verantworodelijkheid die de frontman heeft. Weet je wat het zwaarste op me drukt wanneer ik een album maak? Het gevoel dat ik me bloot moet geven. Ik zou heel graag een album maken zonder me bloot te hoeven geven, maar dat is onmogelijk".

Baila (sexy thing)is de eerste single van het nieuwe album. In ItaliŽ waar het nummer afgelopen zomer is uitgebracht, kwam het direct op nummer 1 binnen en in Nederland schopte Baila het tot Radio 2 Paradeplaat.

 

Terug naar Hoofdindex