Within Temptation

Nederlandse Gothic band die met 'Ice Queen' totaal onverwacht een enorme hit scoort in 2001. Within Temptation brengt in het voorjaar van 2003 de Kate Bush-cover 'Running Up That Hill' uit op single.

Within Temptation komt uit Waddinxveen en wordt in 1996 opgericht door gitarist Robert Westerholt. Een toetsenist vindt hij in zijn broer Martijn en een zangeres in zijn vriendin Sharon den Adel. Met Jeroen van Veen op bas, Michiel Papenhove op gitaar en Richard Willemse achter de drums is de band compleet. Twee drummers later neemt Within Temptation Enter (1997) op. De debuut-cd wordt goed ontvangen en de band staat dat jaar op o.a. Dynamo Open Air. Metal formatie Orphanage vraagt de band in november mee op tournee. Mother Earth verschijnt in december 2000. De maand erop staat Within Temptation op Noorderslag. Daar vertolkt de band ook 'Our Farewell', de nieuwe single. 'Ice Queen' verschijnt een aantal maanden later, maar doet in eerste instantie niets. Pas begin 2002 is de clip van het nummer regelmatig op clipzender The Box te zien en stormt het de Mega Top 100 binnen. Als extra duwtje roept 3FM 'Ice Queen' uit tot Megahit. 'Ice Queen' schopt het tot nummer 2 in de Mega Top 50.

In Europa is album Mother Earth tot nu toe 80.000 keer over de toonbank gegaan, ook in Nederland wordt het album goud. Begin 2003 maakt Within Temptation een uitgebreide tour door Europa als voorprogramma van de Engelse band Paradise Lost. Running up that Hill (geschreven en eerder uitgevoerd door
Kate Bush{/l}) en 'Mother Earth' kwam in een nieuw jasje uit in Europa. Ook vliegt de band op 5 mei door Nederland per helicopter om 4 shows op die dag te doen. 

Het album The Silent Force komt uit in 2004. Bij de opnames van het album is een 80-koppig orkest gebruikt. Na het uitbrengen van de tweede single van dit album, 'Memories', gaat de band in februari van 2005 op een Europese tournee waarbij ook Pinkpop aan wordt gedaan.

 

Terug naar Hoofdindex