Whitney Houston

Zeer succesvolle soul- en R&B-zangeres die in de jaren '90 bijna dertig hits scoort en in Amerika goed is voor zo'n twintig gouden of platina singles. Whitney Houston staat drie keer in haar carrière op de eerste plaats van de Nederlandse hitlijsten. Met 'I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)', 'I Will Always Love You' en, samen met Enrique Iglesias, 'Could I Have This Kiss Forever'.

Whitney wordt in 1963 geboren in Newark, New Jersey. Haar moeder, Cissy Houston is op dat moment al een zeer bekende gospelzangeres. Zingen zit echt in de familie want niet alleen haar moeder heeft hier een voorliefde voor, haar tante is niemand minder dan Dionne Warwick. En huisvriendin Aretha Franklin kan er ook wat van. 

Als Whitney 10 jaar is, vindt haar moeders dat ze ook maar eens moet gaan zingen. En dat gebeurt. Whitney zingt een aantal jaar mee in het gospelkoor en in de nachtclub waar mama ook zingt en naar mate de tijd verstrijkt, krijgt ze steeds meer plezier in het zingen. Op 17-jarige leeftijd wordt Whitney gevraagd om achtergrondzangeres te worden bij de legendarisch Chaka Khan, wat ze natuurlijk niet aan zich voorbij laat gaan. Een jaar daarna wordt ze achtergrondzangeres bij Lou Rawls. 

Whitney is 19 wanneer ze het tijd vindt om solo te gaan. Ze tekent een contract bij Arista. Het succes is niet meer te stoppen. Whitney wordt een regelrecht soulballad-idool en scoort in vele hits zoals 'Saving Al My Love For You', 'How Will I Know' en 'Greatest Love Of All'. Alle singles zijn terug te vinden op het titelloze debuutalbum uit 1985. In 1987 verschijnt Whitney. Dit album levert Whitney haar eerste nummer 1-hit op: 'I Wanna Dance With Somebody'. Ook de daarop volgende singles, 'Didn't We Almost Have It All', 'So Emotional' en 'Love Will Save The Day' worden hits. 

Speciaal voor de Olympische Spelen van 1988 neemt Whitney Houston 'One Moment In Time' op. De single haalt in zowel Nederland als in de Verenigde Staten de Top 10. Eind 1990 verschijnt 'I'm Your Baby Tonight', de voorloper van het gelijknamige album. Het nummer haalt net de eerste plaats van de Nederlandse hitlijsten niet. 

Twee jaar later weet ze die plek wel te veroveren. Het door Dolly Parton geschreven 'I Will Always Love You' is terug te vinden op de soundtrack van The Bodyguard), een film waarin Whitney naast Kevin Costner te zien is. De single, het album en de film zijn een doorslaand succes. My Love Is Your Love verschijnt in 1998. Het is het eerste echte album van La Houston in negen jaar. O.a. Wyclef Jean heeft aan het album meegewerkt. De gelijknamige single haalt in de zomer van 1999 de Top 3.


 

Terug naar Hoofdindex