Tori Amos

Amerikaanse singer/songwriter die in 1992 een klassieker aflevert met het zeer persoonlijke Little Earthquakes. Tori Amos scoort haar eerste hit met 'Cornflake Girl' in 1994. De Armand van de Helden remix van 'Professional Widow' weet ook de hitlijsten te halen. In 2001 brengt Amos Strange Little Girls uit, met covers van o.a. de Velvet Underground, Joe Jackson en Eminem.

Tori Amos is een rare tante. Ze zegt te communiceren met piano’s, noemt haar liedjes haar vriendinnen en is er heilig van overtuigd dat ze haar melodieën doorkrijgt van op haar hoofd plassende elfjes. Voor de elfjes op haar hoofd plassen, prijkt Myra Ellen Amos (haar echte naam) als een Peggy Bundy look alike (push-up bh-tje, rood hoog getoupeerd en gehaarlakt haar) in 1988 op de cover van Y Kant Tori Read? De muziek van dit debuutalbum is net zo fout als de cover. De lp gaat dan ook ongehoord voorbij (in totaal worden er in Amerika 7.000 stuks verkocht). De zangeres wordt hierover ook liever niet meer lastig gevallen. Niet zozeer om de kwaliteit van de muziek, als wel om de herinnering aan die tijd.

Wanneer Tori na een optreden een ‘fan’ naar huis brengt, wordt ze verkracht. Deze gebeurtenis verwerkt ze in de song 'Me And A Gun', een nummer dat terug te vinden is op Little Earthquakes uit 1992. Een album dat de ogen van Alanis Morissette doet tranen EN openen. (“When I first heard Little Earthquakes, I cried.”) Alanis is niet de enige die door de cd wordt geraakt. Vooral vrouwelijke luisteraars kunnen zich vinden in de zeer persoonlijke teksten van Tori Amos. (Ironisch genoeg weigert platenmaatschappij Warner het album in eerste instantie...) Van censuur heeft de domineesdochter nog nooit gehoord. Tekstueel gezien deinst ze niet terug voor een verkrachting, een erectie of een partijtje masturberen.

Live speelt Tori de nodige covers waaronder 'Angie' van The Rolling Stones en 'Smells Like Teen Spirit' van Nirvana. In 1994 en 1996 verschijnen respectievelijk Under The Pink (met daarop de hit 'Cornflake Girl') en Boys For Pele (met het origineel van de dansvloerstamper 'Professional Widow'). Samen met Little Earthquakes vormen deze albums een drieluik van ‘een meisje met haar Bösendorfer’. (De Bösendorfer is de Rolls Royce onder de piano's.)

Op de cd’s die daarna volgen, From The Choirgirl Hotel (1998) (waarop Tori Amos haar miskraam verwerkt) en To Venus And Back (1999), experimenteert de vaak met Kate Bush vergeleken singer/songwriter met keyboards, loops en samples. In 2001 verschijnt Strange Little Girls. Een album vol covers. Alle nummers zijn door mannen geschreven (o.a. Depeche Mode, Beatles, Neil Young, Eminem en Joe Jackson), maar worden door Tori vanuit het oogpunt van een vrouw gezongen. Een jaar erop ligt Scarlet's Walk in de winkels.

In 2004 verschijnt het album The Beekeeper. Alweer haar negende. Weer met autobiografische elementen. Maar het is met name een visie op deze tijd: 'de zoektocht naar waarheid in een ontwrichte wereld vol leugens en politieke manipulaties'. De eerste single van het album is 'Sleeps With Butterflies'.

 

Terug naar Hoofdindex