Tom Jones

Zanger en macho Tom Jones wordt te Wales geboren in ’40 als Thomas James Woodward. Hij is de zoon van een mijnwerker. Zijn carrière begint hij als schnabbelaar: overdag is hij bouwvakker, 's avonds een zanger. In ’64 ontdekt Gordon Mills de zanger en laat hem zijn naam veranderen in Tom Jones.

Zijn eerste single 'It’s Not Unusual' wordt meteen een grote hit. Na dat succes verzorgt Jones het voorprogramma van onder andere de Rolling Stones. Daarna raakt zijn loopbaan in het slop. Zijn singles floppen allemaal, op twee filmthema’s na, waaronder die voor de James Bond film Thunderball. Dankzij vele (televisie)optredens bouwt Jones een grote live-reputatie op, wat hem vooral populair maakt onder het vrouwelijke publiek.

De definitieve doorbraak komt met de wereldhit 'Green Green Grass Of Home'. Met grote concerten en eigen tv-shows is hij een superster. Als het hitparadesucces begint af te nemen, houdt hij zich moeiteloos staande in Las Vegas-achtige theaters. In ’87 keert hij terug naar Engeland om de vocalen van de musical Matador in te zingen. Groot internationaal succes behaalt Jones weer met 'Kiss', een cover van Prince, die hij opneemt met Art Of Noise. Van Morrison schrijft in ’91 vier nummers voor Jones die uitgebracht worden op Carrying A Torch.

Ook op het doek is Jones terug te vinden. Hij heeft een gastrol bij de tekenfilmserie The Simpsons en in ’96 redt hij de Aarde van een invasie van aliens in de film Mars Attacks.

 

Terug naar Hoofdindex