Tina Turner

Amerikaans zangeres die met Ike Turner in de jaren ’60 en ’70 al wereldberoemd wordt, maar het in haar daaropvolgende solocarrière zelfs schopt tot een van ’s werelds grootste popiconen. Niet alleen levert ze een groot aantal hits af (‘Private Dancer’, What’s Love Got To Do With It'), ook blijft ze opvallend energieke shows geven.

"I will never give in to old age until I become old. And I'm not old yet!" Zo is het maar net. Gitarist Ike Turner ontdekt in 1956 de 17 jaar jonge zangeres Anna Mae Bullock tijdens een optreden in de St. Louis Nachtclub. Anna, geboren op 26 november 1939 in Brownsville, Tennessee, sluit zich bij Ike Turner And The Kings of Rhythm aan als achtergrondzangeres. 

'Little Ann' stapt al snel uit deze plek in de schaduw, wanneer ze in 1958 de leadzangeres wordt en met Ike trouwt. Als het duo Ike & Tina{/l} zijn ze eind jaren '60 zeer succesvol in het R&B-circuit. Hoewel Tina het schrijven van songs graag aan anderen overlaat schrijft ze er eind jaren '60 een aantal zelf, zoals 'I Am A Motherless Child', 'Sexy Ida', 'Baby Get On', 'Sweet Rhode Island Red' en de hit 'Nutbush City Limits'. 
Andere hits uit deze periode zijn 'A Fool In Love' en 'Proud Mary'. 

In 1975 breekt Tina alle banden met Ike omdat zijn gedrag niet meer te harden is. De nieuwe weg naar de top is zwaar. Na een aantal solo-albums (waaronder Acid Queen uit 1975) wordt Tina in 1983, met behulp van haar manager Roger Davies, eindelijk erkend door het grote publiek. Haar versie van Al Greens’ 'Let’s Stay Together' scoort hoog in de hitparades en de lancering van het album Private Dancer veroorzaakt een nummer 1 hit voor 'What’s Love Got To Do With It'. 
Mark Knopfler{/l}, voorman van de band Dire Straits{/l} schrijft speciaal voor dit album het gelijknamige nummer; ´Private Dancer´.

Grammies volgen, waarvan ze die in de categorie Beste Vrouwelijk Zang nog drie keer uitgereikt zal krijgen. Opgekrabbeld uit een diep dal, ontpopt ze zich als een mentaal en fysiek sterke vrouw (dat haar, die benen, die stem!) en wordt zo een voorbeeldfunctie voor vele vrouwelijke fans. Het jaar daarop speelt Turner een rol in de film Mad Max Beyond The Thunderdome, waarvan de door haar gezongen filmsong 'We Don’t Need Another Hero' een hit wordt. 

In 1985 volgt een duet met 
Mick Jagger{/l} en zingt ze mee met de liefdadigheidssong 'We Are The World'. Hetzelfde jaar verschijnt haar autobiografie I Tina. Het boek wordt in 1993 verfilmd onder de naam What's Love Got To Do With It. Met Eros Ramazotti {/l}zingt Tina in 1998 een duet; zijn Cose Della Vita is al eerder een hit in Italië, met Tina wordt de song een hit in heel Europa. 

Na vele concerttours, awards, songs en albums (waaronder Foreign Affair uit 1989, Wildest Dreams uit 1996 en Twenty Four Seven uit 2000), treedt de zestigjarige en nog altijd bruisende Tina Turner op 6 december 2000 voor de laatste maal op in de Arrowhead Pond, vlakbij LA. Daarna trekt ze zich met haar geliefde terug in haar villa in Frankrijk en leeft zich uit in haar hobby: schilderen.
In 2002 zingt Tina nog de song 'Great Spirits' voor de Disneyfilm Brother Bear. Er verschijnen regelmatig compilatiealbums, waaronder Tina Turner Sings Country (2005).


 

Terug naar Hoofdindex