Three Degrees

Uit Philadelphia afkomstige damestrio, bekend van discoklassiekers als ‘Dirty Ol’ Man’ en ‘When Will I See You Again’. De in 1963 opgerichte Three Degrees, exponenten van de Philly Soul, kennen vele bezettingswisselingen. Op hun hoogtepunt halverwege de jaren ‘70 bestaat de groep uit Fayette Pickney, Valerie Holiday en Sheila Ferguson.

Het succes voor de groep begint in 1970 met de single ‘Maybe’, een cover van The Chantels, hetzelfde jaar gevolgd door ‘I Do Take You’. In 1971 speelt de groep een rol in de succesvolle film The French Connection, met Gene Hackman.
De Three Degrees komen in 1973 onder de hoede van het producersduo Kenneth Gamble en Leon Huff en scoren de wereldwijde discohit ‘Dirty Ol’ Man’. Hun populariteit wordt in de Verenigde Staten nog eens vergroot als ze samen met soulgroep 
MFSB{/l} de herkenningstune maken voor het goed bekeken tv-programma Soul Train. Het thema wordt op veler verzoek als ‘TSOP (The Sound of Philadelphia)’ op single uitgebracht. De in 1974 uitgebrachte en eveneens door Gamble en Huff geproduceerde single ‘When Will I See You Again’ wordt hun grootste hit, er worden zo’n 2 miljoen exemplaren van verkocht.
In de tweede helft van de jaren ‘70 brengen de Three Degrees enkele albums uit, echter zonder hitlijst-bestormende hitsingles. In de eerste helft van het volgende decennium zijn ze vooral in Engeland actief met onder meer de door Stock, Aitken & Waterman geproduceerde hit ‘The Heaven I Need’ (1985). Ook in de jaren ‘90 blijft de groep albums uitbrengen, weliswaar in steeds wisselende samenstellingen

 

Terug naar Hoofdindex