Ruth Jacott

 

 

Ruth Jacott verhuist op negenjarige leeftijd met haar familie van haar geboortestad Paramaribo naar Nederland. Als kind droomt ze van een carriere in de schijnwerpers en op haar zeventiende doet ze mee aan een talentenjacht. Ruth wint niet, maar wekt wel de belangstelling van een aantal platenmaatschappijen. Na haar eindexamen schrijft ze zich in bij het Hilversumse conservatorium, om in haar vrije tijd veel sessiewerk te verrichten. Ze besluit met haar studie te stoppen om zich volledig op haar zangcarrière te richten en maakt onder meer deel uit van het het VARA-Dansorkest en het Metropole Orkest.
Begin 1986 wint ze samen met Lisa Boray en Mariëlle Tromp Belgische Knokke Festival. Ze wordt gevraagd voor diverse musicals en speelt onder meer in de Nederlandse versies van ‘Cats’ en ‘A Night At The Cotton Club’. In 1992 scoort ze haar eerste hit met ‘Tegyo Makandra’, een duet met Hans Vermeulen, dat wordt uitgebracht naar aanleiding van de tragische vliegramp in Paramaribo.
In 1993 wordt Ruth Jacott verkozen tot Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival in Ierland en behaalt ze een verdienstelijke zesde plaats met ‘Vrede’. Later dat jaar verschijnt haar debuutalbum ‘Ruth Jacott’. Met het romantische ‘Blijf Bij Mij’, een duet met Paul de Leeuw, scoort ze een grote hit.
In het voorjaar van 1994 ligt haar tweede album ‘Hou Me Vast’ in de winkels. De cd verkoopt uitstekend en Jacott wordt een bekende naam in de Nederlandse muziekwereld. Ter promotie van haar derde album ‘Geheimen’ (1995) start de zangeres een uitgebreide theatertournee. In februari 1997 ontvangt Ruth een Gouden Harp wegens haar bijzondere verdiensten voor de Nederlandse muziek. Haar nieuwe album ‘Hartslag’ wordt een gigantisch succes en bereikt binnen drie maanden de platinastatus.
Na in 1998 het verzamelalbum ‘Altijd Dichtbij’, verschijnt in 1999 haar vijfde cd ‘Vals Verlangen'. Begin 2000 wordt Ruth geopereerd aan haar stembanden en na een korte rustperiode, start ze opnieuw een grootschalige theatertournee. Op 29 oktober 2000 treedt Ruth Jacott op in een uitverkocht Carré, waarvan een registratie op dubbel-cd wordt uitgebracht.