Rick Astley

 

 

Rick Astley werd geboren op 6 februari 1966 in Warrington, Engeland. Begin jaren tachtig zong hij als hobby in de lokale Engelse soulbandjes Give Way en FBI. Toen Rick met FBI optrad in een kroeg, werd hij ontdekt door het producer Pete Waterman (van het bekende producerstrio Stock, Aitken en Waterman) die hem een baantje bezorgde in zijn studio. Rick werkte aanvankelijk als ‘tape operator’, wat in de praktijk neerkwam op koffie zetten en de post sorteren. Zo af en toe nam hij wel wat nummers op, maar deze bleven allemaal op de plank liggen. Zijn eerste single was ‘Learning to Live (Without Your Love)’, een duet met O’Chi Brown. Het nummer werd geen succes.
Eind 1986 kreeg Rick zijn kans. Stock, Aitken en Waterman hadden het nummer ‘Never Gonna Give You Up’ geschreven en zagen in hem de ideale kandidaat om het nummer in te zingen. Toen de single uiteindelijk in juli 1987 werd uitgebracht, groeide het uit tot een monsterhit die van Rick Astley een ster maakte. In snel tempo volgden de hits elkaar op: ‘When You Gonna’, ‘Whenever You Need Somebody’, ‘Together Forever’ en ‘My Arms Keep Missing You’. Ook Ricks debuutalbum ‘Whenever You Need Somebody’ (1987) werd een groot succes.
In 1988 verscheen zijn tweede album ‘Hold Me In Your Arms’. Het album mistte de frisheid van zijn debuut en de toverformule van Stock, Aitken en Waterman scheen uitgewerkt te raken. Alleen het titelnummer werd een bescheiden hitje. Desalniettemin verkocht het album goed.
Het jaar daarop brak Rick met het producerstrio; hij had er genoeg van om te worden beschouwd als een marionet van Stock, Aitken en Waterman en wilde dolgraag zijn eigen songs schrijven. Na een lange stilte kwam hij in 1991 weer boven water met het verrassende album ‘Free’. De dance- en discoinvloeden waren compleet verdwenen en hadden plaatsgemaakt voor nummers met sterke soul en r&b-elementen. Met de single ‘Cry for Help’ belandde Rick weer in de hitlijsten.
Waren de critici en fans geneigd ‘Free’ het voordeel van de twijfel te geven, zijn vierde cd ‘Body & Soul’ uit 1993 werd met de grond gelijk gemaakt. De singles die werden uitgebracht bereikten amper de tipparade. Wellicht teleurgesteld door het geringe succes, trok Rick zich terug uit de muziekwereld om sindsdien niets meer van zich te laten horen.