Randy Newman

Amerikaanse singer/songwriter die eind jaren '70 twee hit(je)s in ons land scoort, en wel met 'Short People' en 'Rider In The Rain'.

Randy Newman begint zijn carrière als songwriter. Op zijn zeventiende oss hij al professioneel aan het schrijven terwijl hij muziek studeert aan de UCLA universiteit. Hij stopt met de studie een semester voordat hij afstudeert omdat hij een eigen platencontract krijgt. Zijn zelfgetitelde debuutalbum werd geen succes, maar in de jaren erna werden zijn nummers gezongen door onder andere Dusty Springfield{/l} en Peggy Lee{/l}.

Newman's tweede album, '12 songs' genaamd, wordt goed ontvangen, alleen dit blijkt niet uit de verkoopcijfers. Ook de CD 'Live' levert Newman geen hit op, maar het gaat al iets beter de plaat 'Sail Away' uit 1972. In 1974 komt het controversiële conceptalbum 'Good Old Boys'  uit, wat gaat over het zuidelijke gedeelte van de VS. Newman's echte doorbraak komt in 1977 met het nummer 'Short People'. Het nummer over 'kleine mensen' veroorzaakt een kleine rel omdat veel mensen het nummer als beledigend zien. Hierdoor behaalt het nummer de tweede plek in de Amerikaanse hitlijsten. Ook het album 'Little Criminals'  waar de single opstond doet het goed in de verkoop. Newman besluit voor het eerst sinds 1974 weer op tour te gaan.

Zijn volgende album 'Born Again' wordt met gemengde gevoelens ontvangen en uiteindelijk besluit Newman zijn ooms Alfred en Lionel achterna te gaan en filmcomponist te worden. Zijn eerste opdracht, de muziek voor de film 'Ragtime', levert hem twee Oscarnominaties op. Newman brengt in 1983 het album 'Trouble in Paradise' uit, met daarop de track 'I Love L.A.' wat door velen wordt gezien als een klassieke jaren '80 track.
Het blijft stil tot 1988 waarin het album 'Land of Dreams' uitkomt, een album waarop Newman meer persoonlijke nummers ten gehore brent. Ook dit album verkoopt niet geweldig en succes komt pas weer in 1996 als het nummer 'You've Got a Friend' uit de film 'Toy Story' genomineerd wordt voor een Oscar. Newman wordt uiteindelijk 16 keer genomineerd voor een Oscar en wint er uiteindelijk een voor zijn nummer 'If I Didn't Have You' uit de Disneyfilm 'Monsters Inc.'. In 1999 komt zijn tot op heden laatste album 'Bad Love' uit.

 

 

Terug naar Hoofdindex