Peter Cetera

 

 

Peter Cetera (13 september 1944) is natuurlijk bekend geworden als zanger van de Amerikaanse rockgroep Chicago, maar ook solo scoorde hij enkele grote hits.
In de jaren zestig zong Cetera in de rockband The Exceptions. De groep had maar weinig succes en in 1967 trad hij toe tot een andere beginnende groep, die toen nog door het leven ging als Chicago Transit Authority. In de vroege jaren zeventig was de groep uitermate succesvol in Amerika en scoorde ze hits als ‘Does Anybody Really Know What Time It Is?’ en ‘Saturday in the Park’. Het grote succes kwam in 1976 toen Cetera de ballad ‘If You Leave Me Now’ schreef. In de loop der jaren zou de groep nog talloze grote hits scoren, die vrijwel iedereen moeiteloos kan meezingen: ‘Hard to Say I'm Sorry’, ‘Hard Habit to Break’ en ‘You're the Inspiration’.
Alhoewel Cetera al in 1981 zijn eerste naar zichzelf vernoemde soloalbum uitbracht, bleef hij tot 1985 actief als frontman van Chicago. Toen hij de groep verliet, duurde het niet lang voordat hij zelf hoog in de hitlijsten stond. Met ‘The Glory of Love’, de eerste single van zijn tweede album ‘Solitude/Solitaire’ (1986) čn de titelsong van de film ‘The Karate Kid Part II’, scoorde hij in 1986 een grote hit. Ook ‘The Next Time I Fall’, een duet met Amy Grant, werd een succes.
In 1987 produceerde hij het album ‘I Stand Alone’ van Agnetha Faltskog, om een jaar later het album ‘One More Story’(1988) uit te brengen. De single ‘After All’, een duet met Cher, deed het goed in Amerika, maar in Nederland belandde het zelfs niet in de tipparade. Na een stilte van een paar jaar verscheen in 1992 de cd ‘World Falling Down’, gevolgd door ‘One Clear Voice’ (1995) en de verzamelaar ‘You’re the Inspiration’ (1997)