Norah Jones

Zelfs voordat Norah Jones’ romantische debuut album “Come Away With Me” uit is gebracht, was er al een gerucht gaande rond de toen 22-jarige zangeres, tekstschrijver annex pianist. Door het blad “Rolling Stone” was ze in een artikel met de kop “Jazz Nerd Wordt Piano Verleidster” tot één van de tien “Artists To Watch” uitgeroepen.

Hype
Minder dan een jaar later maakte ze die reputatie al waar. Haar album “Come Away With Me” werd multi-platina in de Verenigde Staten, ze verscheen in vele bekende talkshows op televisie en ze stond op covers van verschillende toonaangevende tijdschriften. Voor de zangeres was het jaar 2002 een soort wervelwind. Niet alleen in Amerika, maar ook in Europa, Azië en Australië verwierf Norah bekendheid en verkocht miljoenen cd’s.

Carrière
De jonge zangeres blijft bescheiden onder het succes en ervaart het als geluk dat ze zover is gekomen. Vanaf jongs af aan wilde ze al zangeres worden. Norah werd geboren in New York City en begint haar muzikale carrière in Texas, op de Booker T. Washington High School voor kleinkunst in Dallas. Ze luisterde vooral naar pop- en countrymuziek.

Doorbraak
Op een gegeven moment sloeg dat over naar een voorliefde voor jazz. Ze ging conservatorium doen en studeerde af op jazz piano aan de North Texas State University. Maar in de zomer van ’99 maakte Jones een trip naar New York en bleef daar. Ze zocht haar heil bij een paar lokale tekstschrijvers, begon zelf nummers te schrijven en trad op in kleine gelegenheden. Toen een jazz-kenner van de platenmaatschappij EMI in 2000 bij toeval een demo van haar in handen kreeg, duurde het niet lang voordat Norah een contract kreeg aangeboden door het label.

Topproducer
Een jaar later mag het resultaat van het werken met topproducers als Craig Street en Arif Mardin er zijn: “Come Away With Me” is van hoogstaande kwaliteit. Het is mengeling van originele, door bendeleden onderling gemaakte nummers, en briljante covers. Over het werken met de legendarische producer Mardin zegt Norah het volgende: “In het begin was ik nerveus. Ik zat niet te wachten op een of andere topproducer die me niet de kans zou geven om te zeggen wat ik zelf denk. Maar Arif is één van de aardigste kerels ter wereld, heel makkelijk ook. Hij heeft er voor gezorgd dat ik mijn ding deed en een goed album zou maken. Het overtrof achteraf al mijn verwachtingen: ik dacht dat ik dit niveau pas over vijf jaar zou bereiken. Dit is echt het album dat ik altijd al wilde maken.”

Norah & Prince
 “Come Away With Me” is een zwoele en rustige cd, zoekend en uitnodigend tegelijk. Jones speelt de rol van verteller die over lege kamers en koude harten verhaalt. Het is een kunstwerk waar de gitaar een belangrijke rol in speelt. Het is een typisch zeldzame cd met allure, zo eentje die mensen kopen voor hun vrienden. Norah is ermee doorgebroken en sinds de release van de cd heeft ze aan een stuk door getourd. Intussen heeft ze behoorlijk wat vrienden in het muziek circuit, waaronder ook Prince. Hij heeft haar zelfs uitgenodigd om zijn akoestische gitaarshow te openen die hij presenteerde in zijn eigen Paisley Park Studios.

Opvolger
 Nu, anno 2004, is daar de belangrijke opvolger van 'Come Away With Me'. De schijf heet 'Feels Like Home' en wordt uitgebracht op Blue Note Records. Net als op haar vorige cd zit Arif Mardin weer achter de productionele knoppen. De band bestaat deze keer, naast Norah, uit; Lee Alexander op de bas, Andrew Borger achter de drumkit en met de gitaristen Adam Levy en Kevin Breit is de band compleet. Daru Odam verzorgt de achtergrond vocalen. Dolly Parton verzorgt een belangrijke 'guest appearance'. Over haar nieuwe werk zegt Norah het volgende;"Ik ben blij dat mensen mijn vorige album waardeerden, dat was waar ik muzikaal voor stond op dat moment. Dit album geeft weer waar ik nu voor sta. Ik zie het opnemen van een plaat dan ook als het maken van een foto." Hopelijk wordt dit album net zo'n daverend succes als haar vorige.

Discografie
First Sessions (2001)
Come Away With Me (2002)
Feels Like Home (2004)

 

Terug naar Hoofdindex