No Doubt

 

 

No Doubt werd begin 1987 opgericht als pure ska-band met als grote voorbeeld de Engelse groep Madness. De line-up van No Doubt bestond oorspronkelijk uit John Spence, Gwen Stefani en haar broer Eric. Al traden ook bassist Tony Kanal, gitarist Tom Dumont en drummer Adrian Young toe tot de groep. In december 1987 pleegde Spence zelfmoord. No Doubt bleef echter bestaan.
De optredens van No Doubt werden steeds beter bezocht en 1991 tekende de groep een platencontract met Interscope Records en een jaar later verscheen het debuutalbum ‘No Doubt’, een vreemde mengeling van jaren tachtig pop en ska. Het album werd geen succes. Interscope zag het niet meer zitten met No Doubt zette alle activisten rond de groep op losse schroeven. No Doubt nam vervolgens in eigen beheer ‘The Beacon Street Collection’ (1994) op, waarop de groep meer punk-invloeden in hun muziek verwerkte. Eric Stefani verliet de groep na dit album, om als animator bij de ‘The Simpsons’ aan de slag te gaan.
Midden 1994 had Interscope het licht weer op groen gezet en in oktober 1995 zag het album ‘Tragic Kingdom’ het licht. Tegelijkertijd kwam er een einde aan de zeven jaar durende relatie tussen Gwen en bassist Tony Kanal. ‘Tragic Kingdom’ werd de grote doorbraak voor No Doubt. De singles ‘Just a Girl’, ‘Spiderwebs’ en de ‘Don’t Speak’ werden wereldhits en maakten van Gwen een popdiva.
In de lente van 2000 verscheen het langverwachte nieuwe No Doubt-album ‘The Return of Saturn’. De single ‘Bathwater’ liet horen dat de groep niets aan kracht had ingeboet.