New Order

 

 

De Engelse groep New Order werd opgericht in 1980. Als Joy Division-zanger Iam Curtis overlijdt, besluiten de overgebleven drie leden (Bernard ‘Summer’ Albrecht, Peter Hook en Stephen Morris) verder te gaan onder de noemer New Order. In 1981 voegt Gillian Gilbert zich bij de groep en ontwikkelt New Order langzamerhand een eigen geluid: originele dansbare synthipop, met herkenbare teksten.
De groep breekt in 1983 wereldwijd door met de single ‘Blue Monday’. Na een aantal vooral in Engeland erg succesvolle albums, wordt het eind jaren tachtig akelig stil rond New Order. Albrecht start samen met The Smiths-gitarist Johnny Marr het hobbybandje Eletronic en ook Hook begint een eigen groep, het experimenteel getinte Revenge.
In 1993 brengt New Order het album ‘Republic’ uit. Een prima album, waarmee New Order bewijst dat ze nog steeds aan de top staan. En dan wordt het stil rond de groep. Fans vrezen al dat New Order is opgeheven. In augustus 2001 verschijnt tot veler vreugde het langverwachte nieuwe album ‘Get Ready’, voorafgegaan door de single ‘Crystal’.