NEK           

 

 

Filipo Neviani werd in Italië in 1972 geboren. Op zijn elfde jaar richtte samen met Gianluca Vaccari zijn eerste band op: The Winchester. Zij speelden voornamelijk countrymuziek.
In 1989 zingt hij in de band The White Lady . Zij speelden veel muziek van het repertoire van The Police. Als band wonnen ze verschillende talentenjachten.
In mei 1991 besluit Filipo verder door het leven te gaan als ‘Nek’. In Hetzelfde jaar komt zijn debuutalbum ‘Nek’uit. Mede door een slechte promotie wordt dit album niet direct een succes.
In 1993 schrijft Nek het nummer ‘In Te’ (‘In Jou’) wat ook direct de nieuwe naam van zijn nieuwe album is. Hij zingt dit nummer op het San Remo Festival en komt hiermee op de derde plaats. Toch zijn de critici erg negatief, omdat hij zingt over het feit dat hij tegen abortus is. Een jaar later komt alweer een nieuw album uit: ‘Calore Umano’ (‘Menselijke Warmte’). Nog steeds krijgt hij niet veel bekendheid.
In 1994 wint hij verschillende zangfestivals in Italië. Twee jaar later brengt Nek het succesvolle album ‘Lei, Gli Amici, E Tutto Il Resto’ (‘Zij, de vrienden en de rest’) uit. Na een paar maanden zijn er al 120.000 exemplaren verkocht. Een jaar later verkoopt zijn album ‘In Due’ (‘In Tweeën’) meer dan 1,5 miljoen exemplaren in 32 verschillende landen.
‘La Vita Ès’ (‘Leven is’) verschijnt in 2002. Het is een internationaal album waarmee hij in Rusland een Grammy Award voor het beste nummer uit 2002 wint. In hetzelfde jaar wordt zijn nummer ‘Cielo E Terra’ waarmee hij in Nederland veel bekendheid krijgt..