Nazareth

 

 

De Schotse rockgroep Nazareth werd in 1968 opgericht door zanger Dan McCafferthy, gitarist Manny Charlton, bassist Pete Agnew en drummer Darrell Sweet. De groepsnaam is afkomstig van het nummer ‘The Weight’ van The Band, dat als volgt begint: “I Pulled into Nazareth’.
In 1971 verscheen hun eerste, naar zichzelf vernoemde album, waarop de groep stevige rocknummers afwisselde met sfeervolle ballads. Het jaar daarop lag hun tweede album ‘Exercises’ in de winkel. De formatie brak in 1973 door in Engeland met hun derde album ‘Razamanaz’. Met de singles ‘Bad Bad Boy’ en ‘Broken Down Angel’ scoorden de Schotten hun eerste hits. In 1974 zagen de lp’s ‘Loud N’ Proud’ en ‘Rampant’ het licht. De wereldwijde doorbraak kwam met ‘Hair of the Dog’ uit 1975. Met de Everly Brothers-cover ‘Love Hurts’ scoorden ze een absolute wereldhit. Het album deed het prima in Europa en ook in Amerika gingen miljoenen exemplaren over de toonbank.
In de loop der jaren bracht Nazareth gestaag jaarlijks nieuwe albums uit en bouwde de groep een grote fanschare op in voornamelijk Canada. In de jaren tachtig was het succes behoorlijk afgenomen en raakte Nazareth zelfs zijn platencontract kwijt. Na enkele jaren stilte kwam de groep in 1992 weer boven water met de cd ‘No Jive’. De cd flopte in Europa en Amerika, een lot dat ook de volgende cd’s beschoren was.