Nadieh

1958-1982

Nadieh (Arabisch voor 'roepster') wordt op 7 september 1958 in Den Haag geboren en is dochter van een Indonesische vader en een Hollandse moeder. Vanaf haar elfde leert ze zichzelf gitaar spelen. Daarnaast ontwikkelt ze haar poŽtische gaven. Na niet-afgemaakte studies Arabische talen en psychologie verhuist ze op 21-jarige leeftijd naar Den Bosch waar ze in een band gaat spelen (The Bill Bradley Band) en ook solo optreedt.

1983

Nadieh start studio-opnamen met onder meer Hans Vermeulen en Cees Buenen. Deze resulteren uiteindelijk in het album Land Of TŠ.

1986

Land Of TŠ verschijnt. Een opvallende plaat met een voor Nederlandse begrippen ongewone combinatie van muziekstijlen waarbij naast westerse technologie volksinvloeden uit verre landen een dominante rol spelen. Verrassen doet ook de stem van Nadieh zelf, die nu eens vol en krachtig klinkt en dan weer dromerig melancholiek, sereen soms, lyrisch als in de beste folktradities.

1987

Nadieh scoort een hit met Windforce 11, dat stilistisch nogal wat overeenkomsten vertoont met Moonlight Shadow van Mike Oldfield. Het album Land Of TŠ wordt onderscheiden met een Zilveren Harp en een Edison in de categorie Pop Nederlandse Herkomst. Ondanks het succes besluit Nadieh het aantal optredens beperkt te houden. Ze steekt al haar energie in het schrijven van nieuw materiaal.

1988

In Tokio wordt Nadieh uitgeroepen tot de beste zangeres tijdens het Yamaha World Song Festival. Enkele maanden later gaat ze opnieuw naar Japan voor een optreden tijdens het Lake Biwa Water Festival in Kyoto voor maar liefst 12.000 bezoekers. Ondertussen verschijnt het album Company Of Fools, een wat directer album waarop de wereldmuziek-invloeden van het debuutalbum naar de achtergrond zijn gedrongen. Ze formeert een eigen band waarmee ze tourt in het clubcircuit in Nederland, BelgiŽ en Duitsland.

1989

Met de Nadieh Band en producer Larry Lee wordt een derde meer rock-georiŽnteerde elpee opgenomen: No Way Back. Hitsucces blijft echter uit.

1991

Op het door Joey Balin geproduceerde album Eye On The Waves keert Nadieh terug naar het vertrouwde folky geluid. Als gastmuzikant is onder andere Pino Palladino op bas te horen. Maar wederom blijft commercieel succes uit.

1992 Ė 1994

Nadieh legt zich toe op haar gezin en op het schrijven van teksten voor o.a. Paul de Leeuw en Marco Borsato. Ze neemt in haar eigen studio de cd On My Own op. Deze verschijnt op een klein label. Ze gaat ook weer optreden, maar nu solo, waarbij ze zichzelf op gitaar begeleidt.

1996

Op 5 april 1996 overlijdt Nadieh op 37-jarige leeftijd aan longembolie.

1999

Posthuum verschijnt het album Leef Me. Het bevat Nederlandstalig werk dat ze in de periode 1993-1994 heeft opgenomen.

2007

Aan het begin van het jaar verschijnt postuum het album Go Stand met niet eerder uitgebrachte live- en studio-opnamen.

 

Voor verdere uitgebreide informatie verwijs ik naar de website  www.windforce11.com

 

Terug naar Hoofdindex