Montell Jordan

 

 

Nadat hij was afgestudeerd aan de Pepperine University in Los Angeles duurde het zeven jaar voordat Montell Jordan een platencontract kon ondertekenen. Gedurende zijn studie en de jaren daarna, werkte hij overdag bij een reclamebureau en trad hij ’s avonds op tijdens talentenjachten, kerkkoren en regionale clubs. De kans om bij een platenlabel onder contract te komen werd hem geboden door Paul Stewart van PMP Records. Deze maakte Russell Simmons zeer enthousiast waardoor Montell zijn kans krijgt met de opname van zijn eerste album ‘This Is How We Do It’ uit 1995. De gelijknamige single van dit album bereikt in Nederland de Top 10 net niet. Op het album staat een single met samples van B.B. King waardoor Montell de eerste artiest wordt die de Koning van de Blues gebruikt voor een hedendaagse R&B-plaat.
De verkoopcijfers van ‘More To Tell’, Montell’s tweede album uit 1996, blijven achter bij het succes van ‘This Is How We Do It’. Bij het uitkomen van dit album heeft Montell zich wel een ander imago aan laten meten (van leren jack met cap achterstevoren naar Armani pak) waarin hij zich beter mee kan identificeren.
Tijdens de tour voor zijn tweede album met onder ander Boyz II Men, TLC en Mary J. Blige komt een groter publiek in aanraking met de muziek van Montell. Dit is dan ook één van de redenen dat zijn derde album ‘Let’s Ride’ uit 1998 een groot aantal Amerikaanse hits voort. In Nederland duurt het een album langer voordat hij echt doorbreekt. ‘Get It On…Tonight’ wordt een regelrecht succes en de gelijknamige single wordt een grandioze hit.