Michael Jackson

 

 

De ‘King Of Pop’, een titel die hij zelf heeft verzonnen en opgeëist, is als Michael Joseph Jackson geboren op 29 augustus 1958 in Gary, Indiana, USA. Omdat Michael al op zijn vijfde jaar met zijn broers The Jackson 5 opricht, komt er weinig van een rustige jeugd. Als ze in contact komen met Michael’s grote voorbeeld Diana Ross, betekent dit de start van één van de succesvolste zangcarrières uit de popgeschiedenis.
Terwijl de Jackson 5 na de grote successen van begin jaren ’70 even een pauze inlassen, neemt Michael enige nummers solo op. Na twee bescheiden hits, komt de doorbraak met de single ‘Ben’ uit de gelijknamige film. In de filmmusical ‘The Wiz’ zingt hij samen met Diana Ross het duet ‘A Brand New Day’.
Naast z’n solowerk blijft Michael evengoed zingen bij The Jacksons. Eind jaren ’70 komt het ware succes met zijn album ‘Off The Wall’ waarvan ‘Don’t Stop Till You Get Enough’ de bekendste single is. Op dit album werkt Michael voor het eerst intensief samen met producer/songwriter Quincy Jones. Vanaf dat moment staat Michael eigenlijk voortdurend in de hitlijsten overal ter wereld. Elk nieuw album wat uitkomt, wordt omgezet in eremetaal en ieder concert is in no time uitverkocht.
Naast zijn muzikale uitspattingen, die stuk voor stuk als innovatieve pop/r&b-werkjes kunnen worden gezien, haalt Michael vaak de media door controversiële nieuwsfeiten. Zo werd er bijvoorbeeld in 1993 bericht dat Michael in een zuurstof-tent zou slapen en werd hij in hetzelfde jaar voor de rechter gesleept door een dertienjarige jongen voor vermeend sexueel misbruik. Deze rechtszaak is na een schikking van 20 miljoen dollar afgeblazen.
Deze activiteiten staan in schril contrast met de goede doelen die Michael regelmatig ondersteunt door middel van het opdragen van de opbrengsten van maatschappijcritische songs aan deze doelen. Voorbeelden van deze hits zijn ‘They Don’t Care About Us’, dat gaat over de etnische minderheden in de samenleving en ‘Scream’, een duet samen met zijn zus Janet tegen kindermishandeling.
Na jarenlang de release te hebben uitgesteld, verschijnt er in oktober 2001 eindelijk weer een nieuw album van 'the King of Pop': 'Invincible'.