Mary J. Blige

 

 

Mary J. Blige werd geboren op 11 januari 1971. Ze bracht haar jeugd door met haar moeder en haar zus in Yonkers, New York. Ze verliet school vroegtijdig en hing veel rond op straat met vrienden.
Toen ze als tiener in een winkelcentrum meedeed aan een karaokeshow, was haar stiefvader Andre Harrell van Uptown Records zo onder de indruk van haar stem, dat hij haar verschillende opdrachten als achtergrondzangeres gaf.
In 1991 nam P. Diddy Mary onder zijn hoede en werkte met haar aan haar debuutalbum ‘What’s The 411?’ dat vervolgens in 1992 uitkwam. Ze werd door critici en fans gezien als de nieuwe ‘Chaka Khan’ of de nieuwe ‘Aretha Franklin’.
In 1995 volgde het album ‘My Life’. De teksten van de nummers op deze cd gaan voornamelijk over haar verleden. Dit geldt ook voor het album ‘Mary’ dat vier jaar later uitkomt. Ze zingt over haar persoonlijke leven.
In 2001 kwam het succesvolle album ‘No More Drama’ uit. Het album bevat nummers en producties van onder anderen Jimmy Jam en Jerry Lewis, Missy Elliott en Dr Dre. Bekende nummers van dit album zijn ‘No More Drama’ en ‘Family Affair’. Ze heeft zich in ongeveer tien jaar zichtbaar omhoog gewerkt. Ze heeft nu de titel ‘Queen Of Hip Hop And Soul’ .
Naast zingen doet Mary veel aan vrijwilligerswerk en vindt ze het ook leuk om te acteren. Ze heeft een gastrol gespeeld in de ziekenhuisserie Strong Medicine, die inmiddels ook in Nederland op de televisie te zien is.