James Taylor       
 
 
James Vernon Taylor werd op 12 maart 1948 geboren in Boston Massachusetts. Zijn ouders heten Gertrude en Isaac. Verder heeft James Taylor 3 broers (Alex, Livingston en Hugh) en een zus Kate.
In 1966 vormt James Taylor samen met Joel O'Brien en Danny 'Kootch' Kortchmar The Flying Machine. In datzelfde jaar nemen ze een album op dat pas in 1971 onder de naam "James Taylor and the Original Flying Machine" uit zal komen. Tegen die tijd zijn ze al 4 jaar uit elkaar.
In 1968, een jaar na het uiteenvallen van The Flying Machine, gaat James Taylor naar Londen waar hij een platencontract tekent met Apple Records (bekend van de Beatles). In november van dat jaar wordt de elpee "James Taylor" uitgebracht in de UK, met weinig succes. James Taylor besluit weer terug te gaan naar de VS waar begin 1969 het album wordt uitgebracht. In datzelfde jaar tekent hij een contract bij Warner Brothers waar hij tot 1976 zal blijven. In 1970 komt het album "Sweet Baby James" uit en komt op nummer 1 terecht, het album blijft 2 jaar lang een enorme bestseller.

In de jaren daarop volgen nog een aantal succesvolle albums, waaronder in 1976 zijn "Greatest Hits" dat een platina status bereikt. In 1976 stapt James Taylor over van Warner Brothers naar Columbia Records. Waar in 1977 (mijn geboortejaar!) het album "JT" uitkomt dat de platina status bereikt.
In februari 1978 wint James Taylor een Grammy voor het nummer "Handyman". Later dat jaar neemt James Taylor een duet op met Carly Simon (zijn vrouw sinds 1972). De volgende jaren volgen er nog een aantal albums (o.a. Dad loves his work) en tourt James Taylor over de wereld.
Na zijn scheiding van Carly Simon in 1982 wordt het iets rustiger rond James Taylor. In 1983 en 1984 doet hij wel wat korte tournees (o.a. in 1984 een zesweekse tournee met Randy Newman), maar het duurt tot october 1985 voordat er weer een nieuw album verschijnt, "That's why I'm here". 1985 is ook het jaar dat James Taylor hertrouwt met Kathryn Walker.
De daarop volgende jaren komen er weer regelmatig albums uit van James Taylor, waaronder "New Moon Shine" en "Best Live". In mei 1995 ontvangt hij een eredoctoraat in muziek van Berklee College of Music in Boston.

1996 begint niet zo goed voor James Taylor. Hij gaat scheiden van Kathryn Walker en Don Grolnick, bandlid en musical director, overlijdt aan kanker. Later dat jaar zal ook de vader van James Taylor, Isaac Taylor, komen te overlijden.
In 1997 verschijnt Hourglass, tot nu toe het laatste album van James Taylor. In de eerste week worden er al 70.000 exemplaren van verkocht (in de VS).
1998 is een jaar van gemengde gevoelens voor James Taylor. In maart wordt hij 50. Drummer Carlos Vega pleegt zelfmoord in april de avond voordat de gehele band te gast zou zijn bij Oprah Winfrey. Positief nieuws is er ook nog wel in dat jaar, niet dat 50 worden niet positief is natuurlijk :-). James' kinderen, Ben en Sally (uit het huwelijk met Carly Simon) brengen allebei hun debuutalbum uit. Ben Taylor's album heet "Green Dragon, Name a Fox" en Sally Taylor debuteert met "Tomboy Bride" (links naar hun pagina's vind je in de link sectie).

 
In 1999 volgt er nog een Europese tour en een symfonische tour in de VS. Het wachten wasnu op een nieuw album en een nieuwe tournee.
In 2002 is het zo ver. Eind september verscheen Stony road