Jamelia

Met ‘Superstar’ beleefde Jamelia (1980, Birmingham) haar grote doorbraak. In thuisland Engeland verkocht de plaat meer dan tweehonderd duizend exemplaren. Het was een van de grootste hits van het jaar 2003 en stond drie maanden na de release nog steeds in de meeste Europese hitlijsten. In de VS werd het nummer gekozen op de soundtrack van de populaire tv-serie “Queer Eye For The Straight Guy”. In Engeland ontving ze twee nominaties voor ‘beste single’ en ‘beste vrouwelijke artiest’.

Contract

De loopbaan van Jamelia is vanaf het begin meteen raak. Op haar vijftiende (!) krijgt ze door haar enorme overtuigingskracht al een megacontract bij EMI. Ze draagt de liedjes a cappella voor aan de A&R-managers, die snel toeslaan bij het zien van zoveel talent. Ze krijgt een contract en de tijd om te rijpen en drie jaar later komt haar debuutsingle uit.

Zwanger

Jamelia is op de juiste plaats op het juiste moment. Engeland zit te springen om R&B-talent en vindt in Jamelia de juiste persoon. Ze scoort maar liefst vier top 40 hits in haar land en wint een Mobo Award. Een doorbraak naar het Europese vasteland lijkt onafwendbaar, maar de sneltrein komt tot stoppen wanneer ze zwanger wordt. Vastberaden gaat ze tijdens haar zwangerschap door met schrijven en het nummer ‘Bout’ rolt uit haar pen.

R&B boomt

 Ze wordt moeder in maart 2001 en Jamelia geeft zichzelf twee jaar de tijd om haar dochter op te voeden. Ze is ontzettend blij met haar kind, maar ook gefrustreerd; omdat R&B zonder haar in de tussentijd de populairste muziekstroming ooit wordt. In 2003 komt ze terug met het eerder genoemde ‘Bout’. Het nummer wordt haar vijfde hit, ondanks problemen met de videoclip die bij het nummer hoort. In september is daar ‘Superstar’, gevolgd door het album ‘Thank You’. Met ‘Superstar’ heeft de artieste een megahit te pakken. ‘Thank You’ weet een breed publiek aan te spreken door onder meer gastoptredens van Bubba Sparxxx en Asher D van So Solid Crew.

Chris Martin

Begin maart wordt het album opnieuw uitgebracht, nu met twee nieuwe tracks ‘DJ’ en ‘See It In A Boy’s Eyes’, de laatste is geschreven met niemand minder dan Chris Martin. Over haar samenwerking met Chris Martin: "Hij is erg inspirerend om mee te werken. Ik koester elke minuut die ik met hem in de studio heb gezeten. Hij maakt iets in me los aan waarvan ik niet wist dat ik het in me had. Ik houd erg van zijn vocalen in het nummer, ze zijn angstaanjagend goed. Ik vind het knap dat hij teksten kan schrijven vanuit het standpunt van een vrouw. Ik ben een fan van zijn werk en blijf Coldplay altijd steunen", aldus Jamelia.

 

Terug naar Hoofdindex