Jamai

Wie nu nog niet weet wie Jamai Loman is, moet het afgelopen jaar op een andere planeet gebivakkeerd hebben. Voor deze jongen uit Schoonhoven is in deze tijd zoveel veranderd; zijn wereld staat op z’n kop. Maar hij geniet er volop van, zoals hij dat meldt in bijna alle interviews. En dat straalt hij ook uit. Op het podium, naast het podium, overal geniet hij ervan. En dat moet ook wel, morgen kan het zo afgelopen zijn.

De op 30 juni 1986 geboren Jamai wordt door zijn moeder opgegeven voor een talentenjacht die enorm moet worden. Rond die tijd zit hij op het VMBO, maar voert naar verluidt weinig schoolwerk uit. Jamai houdt zich vooral bezig met zijn grootste passie zingen. De audities voor Idols waren eigenlijk meer een test. Is zijn talent echt zo groot? Zo ja, dan mag Jamai zich er van zijn ouders op storten, mits hij natuurlijk wel zijn school afmaakt.

Eerste
Toen wisten pa en ma Loman natuurlijk nog niet dat dit uiteindelijk een eerste plaats zou opleveren. Via onder andere ‘Sorry Seems To Be The Hardest Word’, ‘Let’s Get Loud’ en ‘Always On My Mind’ zingt Jamai zijn weg door de voorrondes naar de finale op acht maart van dit jaar. Uiteindelijk blijkt hij de eerste Idol van Nederland te zijn. Naar verluidt stemt driekwart van de Nederlandse kijkers voor de zanger van ‘Step Right Up’.

Nummer één
Het feest kan voor Jamai beginnen; een echte zangcarrière opbouwen. Enkele weken na de finale komt de eerste single al uit, die letterlijk de winkels uitvliegt. Jamai is populair. Een grote nummer één hit is het gevolg.

BMG
Drukke tijden breken voor de jonge zanger aan. Label BMG wil zo snel mogelijk een album op de markt brengen en Jamai verschijnt zo onderhand bij elk programma op radio en televisie. Op 24 juni verschijnt dan uiteindelijk het titelloze debuutalbum.

Dewi
Jamai krijgt natuurlijk meteen ook massaal te maken met de pers. Ze zitten boven op hem, en samen met de fans volgen de paparazzi hem overal. Het duurt ook niet lang voordat blijkt dat hij een relatie heeft met mede idol Dewi (zij werd uiteindelijk vierde, na Jamai, Jim en Hind). Kort mag deze relatie niet duren, maar vrienden zijn ze nog zeker wel. Zo blijkt wel uit de nieuwe single. Dewi en Jamai zingen samen Jackie De Shannon’s (vooral bekend geworden door de versie van Paul Carrack) ‘When You Walk In The Room’, die waarschijnlijk ook binnen korte tijd op de hoogste positie van de Nederlandse hitlijsten zal staan.

Internationaal
Of Jamai de naam Idols winnaar ooit kwijtraakt is maar de vraag. Er zijn plannen om de winnaars van de verschillende landen op te roepen en hen het internationaal tegen elkaar te laten opnemen. En voor de fans die hun Jamai nog steeds niet in het echt gezien hebben, nog even geduld. Sinds deze zomer is hij namelijk – samen met mede-finalist Jim – te bewonderen in het Amsterdamse Madame Tussauds. Ook nam Jamai een uitstapje naar het theater: op het moment is hij te zien in de voorstelling Doornroosje.

Discografie
Jamai (2003)

 

Terug naar Hoofdindex