Jack Johnson

Multitalent uit Hawaii. Jack Johnson, opgegroeid aan de noordkust van Hawaii, manifesteert zich eerst als een surfkampioen. Het water slurpt Johnson niet helemaal op, want als veertienjarige begint hij met gitaar spelen. Hij leeft zich ook creatief uit met het maken van surffilms. Daartoe behoort de film Thicker Than Water, waarvan in 04 de soundtrack (4) verschijnt.

Muzikaal volgt Johnson niet het surfspoor van The Beach Boys, maar zit hij in de hoek van G. Love & Special Sauce, Ben Harper en J.J. Cale. Die eerste twee noemt hij als zijn muzikale invloeden. Daartoe behoren eveneens Nick Drake, Bob Dylan, Bob Marley en A Tribe Called Quest. Johnson schrijft het nummer Rodeo Clowns, een hit van G. Love & Special Sauce.

De akoestische muziek van Johnson is relaxed en opgetrokken met grondstoffen uit pop, blues, folk, reggae en bossanova. Het zit vol stille krachten en kent meer dan eens een subtiele swing. Zanger/gitarist Johnson heeft muzikale ondersteuning van bassist Merlo Podlewski en drummer Adam Topol. In 02 komt (1) uit, een album waaraan J.P. Plunier, bekend van singer/songwriter Ben Harper, meewerkt (productie, lapsteel). Harper is zelf in een nummer als slidegitarist te horen. Johnson gaat met Harper op tournee en werkt gestaag aan zijn bekendheid.

Twee katalysators zijn in dit verband de albums (2) en (3),dat in maart 05 op de derde plaats binnenkomt van de Billboard-albumlijst en open doekjes krijgt. (1) en (2) bereiken in de Verenigde Staten de platina-status. Johnson is een van de drijvende krachten achter het Kokua Festival op Hawaii, waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor milieudoeleinden. In de zomer van 05 onderneemt Johnson, op milieuvriendelijke wijze, een grootschalige Amerikaanse tournee.

discografie

(1) BRUSHFIRE FAIRYTALES (Enjoy 02)
(2) ON AND ON (Moonshine Conspiracy 03)
(3) IN BETWEEN DREAMS (Brushfire 05)
Diverse artiesten
(4) OST THICKER THAN WATER (Brushfire 04)

Terug naar Hoofdindex