India.Arie

De uit Denver, Colorado, afkomstige India.Arie debuteerde vorig jaar zeer indrukwekkend en succesvol met “Acoustic Soul”. Haar tweede cd, “Voyage To India”, blijkt een wellicht nog betere opvolger te zijn. De soul-zangeres kan zich nu met recht scharen in het rijtje Erykah Badu, Jill Scott en Angie Stone.

Inspiratiebron
India. Arie moet vaak uitleggen dat er een punt in haar naam staat vanwege de herkenning, een soort handelsmerk. Maar sinds haar eerste release bij Motown, “Acoustic Soul”, heeft ze haar naam definitief op de kaart gezet. Ze brengt muziek met een rijke melodie, warme, instrumentale klanken en een krachtige boodschap. India.Arie vormt een ware inspiratiebron voor miljoenen fans.

Schrijven & Optreden
India.Arie leerde de invloed van muziek al op vroege leeftijd kennen, aangemoedigd door beide ouders: haar moeder, Simpson, is een voormalig zangeres en tegenwoordig India.Arie’s styliste; haar vader, de basketball-ster Ralph Simpson. Op school in Denver heeft ze diverse muziekinstrumenten bespeeld. Pas toen ze de gitaar ontdekte, tijdens haar studententijd in Savannah, Georgia, begon ze met schrijven en optreden. “Toen ik begon met het analyseren van mijn eigen gevoel, begon ik mensen beter te begrijpen. Dat was een direct gevolg van het schrijven van nummers”, zo verklaart de jonge zangeres bij het uitbrengen van haar eerste album.

Allerhande luisteraars
“Acoustic Soul” trok allerhande luisteraars; van hip-hop en neo-soulfans tot volks- en klassieke muziekliefhebbers, allemaal in één keer. Het album maakte indruk door binnen een week in de Billboard top tien van meest verkochte albums te komen na de release in Maart 2001. Na zes weken, zonder de hulp van de radio, was “Acoustig Soul” al goed voor goud: 500.000 verkochte exemplaren.

Grammy's
Tegen begin december 2001 passeerde “Acoustic Soul” de miljoen exemplaren en India.Arie kon zich ongetwijfeld voegen in het rijtje doorbraken met David Gray, Jill Scott, Alison Krauss en Diana Krall. Bovendien werd de zangeres genomineerd voor diverse toonaangevende prijzen. Toen op 4 januari 2002 de Grammy nominaties bekend werden gemaakt, bleek India.Arie tot haar eigen verbazing maar liefst zeven keer op de nominatielijst te staan, voor onder andere “Best New Artist”, “Best New Record”, “Best New Song” en “Best New Album of the Year”. Veruit de meeste voor een solo-artiest en net eentje minder dan popgroep U2. Hoewel ze geen een Grammy won, gaf ze die avond een geweldige show weg met het nummer “Video”.

Boodschap
Zeker is dat India.Arie creatieve brein glashelder is gebleven met de release van “Voyage To India”. “Met het schrijven van nummers leer ik mezelf kennen”, zegt ze. “Het lijkt alsof ik woorden opvang die niet afkomstig zijn van mezelf, ze lijken veel wijzer dan ik ben! Als ik dan het complete nummer hoor, heb ik zoiets van ‘Wow, dat is een boodschap voor me.’ En dat vind ik het fascinerende: als ik luister naar mijn album zie ik hoe mijn leven zich zelfs meer manifesteert dan de betekenis van mijn liedjes.” De muziek van India.Arie drukt een rotsvast geloof uit in de manier waarop de liefde en het leven kunnen leiden tot onze beste kant. Zij heeft wederom bewezen in staat te zijn om iets los te maken in miljoenen mensen.

Discografie
Acoustic Soul (2001)
Voyage To India (2002)

 

Terug naar Hoofdindex