Franz Ferdinand

ALEX KAPRANOS zang/gitaar * NICK MCCARTHY gitaar/zang/orgel * BOB HARDY bas * PAUL THOMSON drums

Schotse succesband met groot historisch besef. Niet alleen is Franz Ferdinand de naam van de aartshertog Oostenrijk wiens gewelddadige dood het startsein is voor de Eerste Wereldoorlog, maar ook weet de groep van zanger Alex Kapranos een eigentijdse draai te geven aan het erfgoed van postpunkbands als Gang Of Four, XTC, Talking Heads en Wire. Voor het zo ver is, draait Kapranos (toen nog onder de naam Huntley) warm in The Karelia. Deze band brengt in 97 het jazzy (3) uit. Dit album wordt opnieuw uitgebracht vanwege het succes van Franz Ferdinand.

De start van Franz Ferdinand ligt in 01 in Glasgowse kunstacademiekring als Kapranos en Bob Hardy hun krachten bundelen. Het streven is om muziek te maken waarop meiden dansen. Aanvankelijk drumt Nick McCarthy. De aandacht voor Franz Ferdinand neemt hype-achtige vormen aan. Voorlopig is er geen moordenaar van het type Gavrilo Princip in de buurt, want Franz Ferdinand gaat als de brandweer. Eind 03 verschijnt de EP Darts Of Pleasure. Franz Ferdinand is een van de smaakmakers van 2004, een jaar waarin collega-revivalisten als Interpol ook de nodige aandacht weten te trekken.

Het debuutalbum (1) genereert veel reacties en ontketent levendig geld- en goederenverkeer dat in de honderdduizenden transacties loopt. Het album bereikt de eerste plaats van de 2004-eindlijst van muziekmagazine OOR. In Engeland sleept Franz Ferdinand diverse prijzen in de wacht. Begin februari 05 krijgen de Schotten twee Brit Awards, een voor beste Britse rock act en eentje voor beste Britse band. Ook valt hun de gewilde Mercury Music Prize ten deel. Met een aantal singles komt Franz Ferdinand in de Engelse top 10 terecht. Take Me Out en This Fire zijn eveneens in Nederland hits. De band toert veelvuldig in de Verenigde Staten en verschijnt in talkshows (o.a. David Letterman).

Ook in Nederland zijn de Schotten graag geziene gasten. De band staat in 2003 op London Calling in Amsterdam en in 2004 op Pinkpop en Lowlands en in de Heineken Music Hal in Amsterdam. De release van het eveneens naar de band vernoemde album (2) staat gepland voor oktober 2005.
 

DISCOGRAFIE

(1) FRANZ FERDINAND (Domino 04)
(2) FRANZ FERDINAND (Domino 05)
THE KARELIA
(3) DIVORCE AT HIGH NOON (CNR 05)

www.franzferdinand.co.uk 

Terug naar Hoofdindex