Frank Zappa

21 december 1940 - 4 december 1993

Zappa was de meest deskundige en talentvolle componist van het rock tijdperk: zijn muziek combineerde waardering voor klassieke componisten zoals Stravinsky met een affiniteit voor vijftiger jaren doo wop rock 'n roll en een liefde voor heavy gitaar-rock.

In 1964 speelt hij zijn composities in de lokale band The Soul Giants die twee jaar later hun naam veranderen in The Mothers Of Invention. In 1968 staan er drie Zappa albums in de hitlijsten: We're Only In It For The Money: een album van The Mothers waarop ze de draak steken met hippies, Lumpy Gravy een soloalbum van Zappa opgenomen met een orkest en Cruising With Ruben & The Jets waarop The Mothers een soort neo doo wop spelen.

Tegen het einde van de jaren zestig breidt Zappa de line-up van The Mothers en verandert hij de muziekstijl in een soort instrumentale jazz-rock. Zappa's gitaarspel treedt in deze periode duidelijk op de voorgrond. Desondanks gaan The Mothers in 1969 uit elkaar.

In 1970 start Zappa een nieuwe versie van The Mothers. De nadruk komt in deze periode op comedy te liggen. Tijdens een optreden in het Londense Rainbow Theatre wordt Zappa door een fan van het podium geduwd, waarbij hij zwaar gewond raakt.

Tijdens zijn herstelperiode brengt Zappa verschillende albums uit en weet hij uiteindelijk The Mothers weer bij elkaar te krijgen met zichelf als lead-singer. Zijn best verkopende albums zoals Over-nite Sensation stammen uit deze tijd.

Eind 1991 wordt bekend dat Zappa aan kanker lijdt, waaraan hij in 1993 overlijdt. In totaal gaf Zappa zestig albums uit. De enige echte hit, een soort van bedrijfsongeval volgens Zappa, was Bobby Brown uit 1979.

Links:
 

  • OfficiŽle website Frank Zappa
  •  

    Terug naar Hoofdindex