EVANESCENCE

AMY LEE (13-12-81) zang/piano • JOHN LECOMPT gitaar • WILL BOYD bas • TERRY BALSALMO guitar • ROCKY GRAY drums

Gothicrockband uit Little Rock, Arkansas, met in zangeres Amy Lee een opvallende verschijning. Breekt wereldwijd door met debuut (1). In een vakantiekamp ziet gitarist en songschrijver Ben Moody midden jaren negentig Amy Lee een liedje zingen achter de piano. Hij haalt haar over samen een band te beginnen, maar dat plan komt niet verder dan dat de tieners samen liedjes schrijven en als duo optreden. Er worden ook demo’s gemaakt, waarvan Origin een platencontract oplevert bij Wind-Up Entertainment.

Het eerste dat er officieel van Evanescence wordt uitgebracht, zijn twee nummers op de soundtrack voor de film Daredevil (2003). Daarvan wordt Bring Me To Life als single een grote hit in Amerika. Het is precies de warmmaker die nodig is om voor debuut (1) de nodige verwachtingen te scheppen. De muziek die het midden houdt tussen opzwepende nu metal en de geëxalteerde pianoballades van Tori Amos, valt daarop niet tegen. Ook het gegeven dat de band in gothic girl Amy Lee een gezicht heeft van bijna icone proporties helpt mee aan de populariteit. De plaat zal binnen anderhalf jaar zo’n twaalf miljoen maal over de toonbank gaan.

Ook in Europa slaat de band aan, met optredens op belangrijke festivals als Pinkpop tot gevolg. Evanescence is dan al geen duo meer, maar een heuse band. Toch is het Amy Lee die op ieder stuk merchandising prominent afgebeeld staat en die alle interviews voor haar rekening neemt. Niet lang na het verschijnen van Fallen verlaat Ben Moody de groep, wegens muzikale meningsverschillen.

Hoe de band het verlies van zijn belangrijkste songwriter gaat opvangen, valt nog te bezien. In ’04 verschijnt als warmhouder de dvd+cd Anywhere But Home, met een concertverslag van een optreden in Parijs, de nodige backstage-beelden, videoclips en interviews.

discografie

(1) FALLEN (Wind-Up ’03)
(2) ANYWHERE BUT HOME (’04)

(3) THE OPEN DOOR (’06)


website(s)

www.evanescence.com

DVD

ANYWHERE BUT HOME (90 min.)

hitsingle(s)

19-04-03 Bring Me To Life………10
06-09-03 Going Under……………16
20-12-03  My Immortal……………7

Terug naar Hoofdindex