Erykah Badu            

Erica Wright (26-02-1972)  

 

In het door uiterlijkheden gedomineerde r&b- en soulwereldje is Erykah Badu een welgekomen frisse verschijning. In tegenstelling tot de overgrote meerderheid van haar perfect gekapte en overstylede collega's staat Erykah voor natuurlijke schoonheid en gratie en verstaat ze de kunst om soul te laten klinken zoals soul moet klinken: warm en met bezieling gespeeld. Die back to the roots benadering zorgde ervoor dat de in 1972 als Erica Wright in Memphis geboren zangeres met haar compromisloze stijl in een mum van tijd internationale bekendheid verwierf.
In 1997 stal ze de harten van de critici met haar hoofdzakelijk zelf geschreven debuutalbum 'Baduizm' (1997). Op die plaat, waarop Erykah begeleid wordt door oude vrienden en collega's uit de muziekscène van haar geboortestad, horen we een zelfzekere zangeres die sierlijk haar weg vindt in een pittige mix van jazz, soul, r&b en blues. De plaat werd geproduceerd door The Roots, die ze later een pleziertje terugdeed door een nummer mee te zingen op hun cd 'Things Fall Apart'. Niet alleen medemuzikanten en zogeheten kenners prezen de jonge zangeres de hemel in, 'Baduizm' werd ook door het grote publiek goed onthaald want Erykah kwam met twee miljoen verkochte exemplaren tijdens de eerste twee maanden met haar debuut binnen op de tweede plaats van de Billboard albumchart, op dat moment een absoluut record voor een vrouwelijke nieuwkomer.
Dat succes en de kans om het album te maken dankt Erykah naast haar uiteraard fantastische stem aan haar opmerkelijke podiumprésence. Erykah werd immers ontdekt tijdens een tournee met D'Angelo, voor wie ze het voorprogramma verzorgde. Als je dat weet, lijkt het niet eens zo prestigieus dat Badu al kort na haar debuut met een live album ('Live' (1997)) op de proppen kwam.
Haar tweede studioalbum verscheen uiteindelijk in 2000. 'Mama's Gun' werd uitgebracht door Motown en Erykah krijgt daarmee haar plek in de symbolische rij der groten. Welverdiend voor een artieste die na twee albums terecht door fans, collega's en zelfs sommige van haar eigen idolen als een icoon van het genre wordt beschouwd.
Intussen heeft Erykah ook kunnen proeven van de glamour van Hollywood. Na cameo's in de tv-serie 'One Life to Live' en de muziekprent 'Blues Brothers 2000' wist ze vooral te overtuigen met een aangrijpende vertolking in 'The Cider House Rules'. Al die talenten verzameld in een enkele persoon. Zou er eigenlijk iets zijn waar ze niet goed in is?