EPICA

MARK JANSEN  (15-12-78) zang/gitaar • SIMONE SIMONS (17-01-85) zang • AD SLUIJTER (29-11-81) gitaar • COEN JANSSEN (02-04-81) toetsen • YVES HUTS (21-05-79) bas • JEROEN SIMONS (25-02-78) drums

Nederlandse gothicmetalband rond zanger, tekstschrijver, componist en gitarist Mark Jansen. Jansen is in 1995 een van de oprichters van het Nederlandse After Forever. Met deze band levert hij op de platen Prison Of Desire en Decipher zijn deel aan de Nederlandse tak van de gothicmetal en doet hij enkele internationale tournees.

In ’02 scheiden de wegen van Jansen en After Forever en start hij Epica, waarmee hij het idioom van de dan wereldwijd zeer populaire gothicmetal (operazang, bombast, mystiek) verder uitwerkt. De bezetting stabiliseert zich al snel met Janssen, Sluijter, Simons en Huts. Voor de zang werkt men aanvankelijk samen met de Noorse zangeres Helena Michaelsen, van de band Trail Of Tears. In de Nederlandse en opvallend jonge Simone Simons vindt men echter een vaste zangeres.

In ’03 verschijnt debuut (1), waarop epische metal gekoppeld wordt aan Arabische thema’s, klassieke muziek (er werkt een heus koor aan de plaat mee) en zelfs Zuid-Amerikaanse invloeden. Ofschoon kenmerkend voor het genre, valt de stralende mezzosopraan Simone Simons in het bijzonder op, zeker in combinatie met Mark Jansens donkere grunts. De plaat wordt door pers en publiek goed ontvangen en levert de band niet alleen concerten op Noorderslag, Lowlands en in heel Europa op, maar ook een kleine tournee door Mexico.

Een nieuwe plaat staat gepland voor ’05. Tevens werkt Jansen aan de soundtrack voor de film Joyride, van regisseur Frank Herrebout. De eind ’04 verschenen dvd+cd We Will Take You With Us bevat een 2 Meter Sessie (met een elektrische en akoestische set, inclusief koor en klein orkest) en videoclips. 

discografie

(1) THE PHANTOM AGONY (Transmission ’03)

website(s)

www.epica.nl

DVD

WE WILL TAKE YOU WITH US (120 min.)

Terug naar Hoofdindex