Bløf

 

In 1992 spelen Paskal Jacobsen, Peter Slager, Bas Kennis en Henk Tjoonk voor het eerst samen onder de naam Bløf. Na een aantal optredens besluiten zij in 1994 om hun eerste album ‘Naakt Onder De Hemel’ op te nemen in eigen beheer. De opnames duren één week en worden gemaakt in een verlaten bedrijfspand in Zierikzee, dat tijdelijk wordt ingericht als studio.
Na het ondertekenen van het platencontract met EMI in 1995, wordt de eerste single van het tweede album ‘Verkeerd Gedeeld’ uitgebracht. Het nummer belandt niet in de hitlijsten. Ondertussen verlaat drummer Henk Tjoonk de band. Hij wordt vervangen door Chris Götte. Bløf krijgt mede door het grote succes van de tweede single 'Aan De Kust' de nodige aandacht buiten Zeeland. Dit zorgt ervoor dat de single ‘Liefs Uit Londen’ van het tweede album ‘Helder’ begin 1998 de Top 20 van de Nederlandse hitlijsten bereikt.
Het derde album ‘Boven’ doet het uitstekend en de singles ‘Harder Dan Ik Hebben Kan’, ‘Boven’, ‘Zaterdag’ en ‘Niets Dan Dit’ belanden allemaal in de Megatop 100.
Wanneer de organisatie van Marlboro Flashbacks de band vraagt voor een aantal optredens, kiest Bløf voor het repertoire van de legendarische groep Doe Maar. De originele leden van Doe Maar worden zo geïnspireerd door de optredens van Bløf, dat ze besluiten weer (kortstondig) bij elkaar te komen.
Op 17 maart 2001 komt drummer Chris Götte om het leven tijdens een verkeersongeval. Op de invoegstrook van de A58 bij Nieuw en Sint Joosland, vlak bij de Zeelandse hoofdstad Middelburg, rijdt de 38-jarige Götte op zijn motor in op een auto. Hij is op slag dood.
In juni 2001 brengt de groep als eerbetoon aan Götte het live-album 'Oog In Oog - live in Ahoy ' uit, met daarop opnamen van het laatste rockconcert van de groep met Götte (15 januari 2001, Ahoy', Rotterdam). In een maand tijd is de cd al 13.000 keer besteld. Het bijzondere album is alleen te bestellen via de officiële Bløf-site De groep heeft er bewust voor gekozen om de cd alleen online te verkopen, zodat de handel niet profiteert van de opbrengst. De opbrengst van ‘Oog in oog - live in Ahoy’ gaat naar de stichting War Child.
Diezelfde maand maakt de groep bekend dat Götte wordt opgevolgd door de Nijmegenaar Norman Bonink, die daarvoor elf jaar speelde in de band van Frank Boeijen .
In november brengt de groep de eerste single uit sinds de dood van Chris: 'Dichterbij Dan Ooit'. Het nummer bereikt de twaalfde plaats in de Nederlandse Top 40.
Begin 2002 verschijnt er weer een nieuw Bløf-album, 'Blauwe Ruis', en treedt de groep weer volop op.
De eerstvolgende single, ook getiteld 'Blauwe Ruis', doet het minder goed dan we tot dan toe gewend zijn van de Zeeuwse groep; het behaalt als hoogste notering de 36-ste plaats in de Top 40 en is na drie weken alweer uit de hitlijst verdwenen.
Eind april verschijnt de single 'Mooie Dag'. Het nummer wordt in vier verschillende versies uitgebracht: een normale single en drie maxi-singles die ieder apart gekocht kunnen worden en samen in één luxe hoes kunnen worden opgeborgen.
Half juni beleeft Bløf weer een prachtig hoogtepunt als de groep gastoptredens verzorgt tijdens de megaconcerten van Marco Borsato in De Kuip in Rotterdam.