Anthony Johnson

ANTONY zang · JULIA KENT cello · JOAN WASSER viool/zang · MAXIM MOSTON viool · ROB MOOSE gitaar/viool · JEFF LANGSTON bas · TODD COHEN drums

Band rond androgene performer Antony uit New York, die in 2005 opvalt met het theatrale (2). De in Engeland geboren Antony (waarvan beweerd wordt dat zijn achternaam Johnson is) groeit op in San Jose, Californië. Hij wordt gegrepen door het werk van Marc Almond (die hij ‘mijn echte moeder’ noemt) en authentieke soul en rhythm & blues van namen als Billie Holiday, Otis Redding en Nina Simone

Omdat hij het onbevredigende gevoel heeft slechts toeschouwer te zijn, trekt hij naar New York, in de hoop zo dichter bij de kern van de muziek te komen. Hij rolt aanvankelijk de theaterwereld in (bij performance-groep Blacklips), maar wordt meer aangetrokken door het clubleven, het zingen en dansen in decadente omgevingen. Om er op te treden richt hij een band op, Antony and the Johnsons. Het is dan 1999.

Antony weet op te vallen, ook omdat bekenden erg over hem te spreken zijn, zoals Lou Reed. Antony zal in 2003 zingen op diens plaat The Raven en ook onderdeel uitmaken van de daarbij bijbehorende tournee (verslag: Animal Serenade). Engelsman David Tibet, bekend van neo-folkgroep Current 93, heeft Antony dan al onder contract bij zijn eigen label Durtro. Na twee splitsingles met Current 93 verschijnt in 2003 het volwaardige debuut (1); later in Amerika verspreidt door label Secretly Canadian.

De muziek is vaudeville-achtig: krakkemikkige akoestische liedjes uit een foute nachtclub. Vooral Antony’s stem valt op. Hij kan de hoogste noten raken, maar ook de diepte in, klinken als een souldiva of een hysterische relnicht. Qua uiterlijk is de altijd opmerkelijk uitgedoste Antony androgeen te noemen. Naast veel optredens is Antony te zien in enkele films (Animal Factory van Steve Buscemi en Wild Side van Sebastien Lifshitz). Hij neemt ook deel aan experimentele theatervoorstellingen (o.a. die van Charles Atlas).

In Nederland valt hij op voor en tijdens de concerten van de al even gemankeerde zusjes CocoRosie. Als in 2005 (2) verschijnt, waarop ook Lou Reed, Boy George, Devendra Banhart en Rufus Wainwright zijn te horen, sluit de pers Antony in het hart. De plaat is meer sober dan zijn voorganger, waardoor vooral Antony zelf opvalt, met zijn flexibele stem, en teksten waarin hij openhartig aangeeft een meisje te willen zijn.
 

DISCOGRAFIE
1) ANTONY AND THE JOHNSONS (Durtro ’03)
(2) I AM A BIRD NOW (Secretly Canadian ’05)
website(s):
www.antonyandthejohnsons.com

 

Terug naar Hoofdindex