André Hazes

 

André Hazes is vorig jaar vijftig geworden. Voor veel mensen dé gelegenheid om terug te blikken op het leven, maar Dré gaat gewoon door. Zijn nieuwe album heet heel toepasselijk 'Strijdlustig' en de Nederlandse volkszanger zegt zich nog altijd zo fris als een hoentje te voelen. En dat terwijl hij al behoorlijk wat heeft meegemaakt.
Op 30 juni 1951 wordt André geboren op een kleine etage in de Amsterdamse Pijp. Hij groeit op in een arm gezin en ze wonen met acht mensen in een 'hok', zoals hij zijn geboortehuis beschrijft in de documentaire 'Zij gelooft in mij'. Als kereltje van nog geen acht jaar wordt hij door Johnny Kraaykamp ontdekt als hij staat te zingen op de Albert Cuypmarkt. Na tal van beunhazerige baantjes blijkt zijn grote passie, het zingen, het te winnen. In 1976 scoort André zijn eerste hit: 'Eenzame kerst'. Zijn toenmalige platenmaatschappij zadelt André op met een repertoire dat hem niet bevalt. Hij gaat in de horeca werken, iets wat hij in de jaren daarvoor ook al deed. Bijna blijft Nederland verstoken van Andrés zangtalent, maar in 1979 krijgt zijn carrière een passend vervolg. Een toevallige ontmoeting met Cees Baas leidt tot een contract met EMI. In de jaren die volgen brengt André Hazes bijna ieder jaar een album uit, allemaal met groot succes.
Inmiddels is André toe aan zijn 23e album. “Ik ben écht hartstikke trots op deze nieuwe plaat! Een plaat die, en dat mag je best zeggen als je mijn leeftijd hebt bereikt, klinkt als vanouds. Met liedjes over liefde, weggaan en weggestuurd worden, kortom honderd procent Hazes! Zelf vind ik het liedje Ik Ben Weer Terug bijzonder mooi. Dat gaat over een drugsverslaafde die probeert terug te keren in de maatschappij,” aldus André. Het door het vertrouwde duo Jacques Verburgt en John van de Ven geproduceerde album Strijdlustig is de opvolger van het met platina bekroonde album ‘Nu’ uit september 2001. In het kader van André’s 50ste verjaardag werd vorig jaar ook zijn complete catalogus geremasterd. De heruitgaven waren zowel separaat als in een luxe uitgevoerde 21 cd’s tellende boxset verkrijgbaar. Behalve het uitverkochte optreden op 24 augustus in het Olympisch Stadion in Amsterdam staat André Hazes dit najaar ook weer in Ahoy’ Rotterdam. Dat gebeurt op 10 en 12 september. Ook deze beide concerten zijn alle kaarten uitverkocht.

Donderdag 23 september 2004 overlijdt op 53-jarige leeftijd André Gerardus Hazes in een ziekenhuis in Woerden als gevolg van een hartstilstand. Daarmee komt veel te vroeg een einde aan het kleurrijke leven van Nederlands populairste volkszanger. Op 27 september 2004 nemen 50.000 mensen, in het bijzijn van André zijn vrouw Rachel en hun twee kinderen Roxeanne en André jr., afscheid van "hun" held waarvan de kist op de middenstip staat in de Amsterdam ArenA. Ruim 5 miljoen mensen kijken op televisie naar de afscheidsceremonie die live uitgezonden werd. Rachel wilde dat de fans zo toch de mogelijkheid kregen om afscheid te kunnen nemen van André omdat hij op 28 september in besloten kring gecremeerd zou worden. Met deze afscheidsceremonie is de wens van André, om nog één keer te kunnen schitteren in de ArenA, alsnog in vervulling gegaan. Rachel en de kinderen hebben ondanks hun onbeschrijfelijk grote verdriet kracht gekregen door dit onvergetelijke afscheid. Op 2 december 2004 verscheen de registratie van de afscheidsceremonie op DVD, uitgebracht onder de naam "André Bedankt". Twee weken later verschijnt een kerstsingle van André Hazes. Het betreft een nieuwe versie van ‘Met Kerst Ben Ik Alleen’. Als tweede track is aan de single een hernieuwde versie toegevoegd van André’s eerste hit uit 1976 ‘Eenzame Kerst’.