Alice in Chains
 
 
Zwaar metalen kwartet uit Seattle, dat begin jaren negentig in navolging van Nirvana, Soundgarden en andere Pearl Jams omarmd werd door het grungepubliek en ook in die periode zijn belangrijkste succes boekte met 'Dirt', dat de platinastatus bereikte.

Zanger Layne Staley richtte de band op halverwege de jaren tachtig, toen hij nog op de middelbare school zat. In 1987 geraakt Staley bevriend met gitarist Jerry Cantrell en krijgt de creatieve kern van de groep vaste vorm, snel gevolgd door de ritmesectie bestaande uit drummer Sean Kinney en bassist Mark Starr. De jongens weten zich met stevige live sets in de gunst van Columbia Records te spelen, waar ze in 1990 hun debuut 'Facelift' uitbrengen. Die plaat doet het erg goed op de alternatieve radiozenders en 'Man in the Box' wordt zelfs een bescheiden undergroundhit. De grote break komt er in 1992 wanneer de massa door het succes van Nirvana's 'Nevermind' zijn neus niet langer ophaalt voor de stevigere gitaarmuziek en Alice in Chains als een van de donkerste en hardste vertegenwoordigers van de grunge met 'Dirt' ook een klassieker aan het genre mag toevoegen.
Starr wordt intussen vervangen door Ozzy-veteraan Mike Inez en met 'Jar of Flies' en 'Alice in Chains', allebei opnieuw goed voor platina, ziet de groep zijn twee volgende albums op 1 debuteren in de Billboard 200. Ondanks het albumsucces is Alice in Chains van 1993 tot 1996 de grote afwezige op de rockpodia, wat vooral te wijten is aan de gezondheidsprobleem die voortkomen uit het bijna legendarische hero´negebruik van Layne Staley. In 2002 gebeurt dan ook wat iedereen al vreesde: Staley wordt in april dood aangetroffen in zijn flat, waar hij twee weken eerder een fataal shot zette.